BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajba kerülhet Ukrajna, ha nem tud megállapodni hitelezőivel

Hamarosan lejár a háború kitörése után bevezetett fizetési moratórium, miközben az álláspontok messze vannak egymástól.

Az ukrán államkötvények birtokosai és Kijev között elkezdődött a tárgyalások újabb fordulója, miközben közeleg a háború kitörését követően bevezetett fizetési moratórium augusztus 1-jei lejárta.

Ukrajna
Ukrajna több mint 20 milliárd dollár értékű adósságról tárgyal hitelezőivel / Fotó: Northfoto

Nem kis összegről van szó

A több mint  20 milliárd dollár névértékű adósság sorsáról már korábban, júniusban is tárgyaltak a felek, ám akkor nem sikerült dűlőre jutniuk, miután Ukrajna 40 százalékos leírást szeretett volna elérni, míg a kötvénytulajdonosok bizottsága mindössze 22 százalékos leírást ajánlott fel. A tárgyalások második fordulójának eheti kezdetéről a Bloomberg számolt be. A mostani megbeszélések a magánszektor szereplői kezében lévő kötvényekről szólnak, a kötvénytulajdonosok még áprilisban hoztak létre bizottságot a hitelek átrendezését célzó tárgyalásokra.

Amennyiben nem sikerül Kijevnek megállapodnia hitelezőivel, úgy az ország még nagyobb bajba kerülhet, az ugyanis 

a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által biztosított mentőcsomag következő részletének lehívását is veszélybe sodorhatja. 

Márpedig a háború költséges mulatság, miközben az ukrán költségvetésen is jelentős rések tátonganak a nemzetközi segítség ellenére.

A megállapodást akár a kötvények tőkéjének leírásáról vagy akár egy újabb moratóriumról az is nehezíti, hogy nem tudni a háború mikor és milyen eredménnyel ér majd véget.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.