BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menetel az árfolyamcsúcs felé a bitcoin, egyre közelebb a 74 ezer dollár

A legnagyobb kriptodeviza ismét nagy lökést kapott Donald Trumptól, de a felfutást a Fed várható kamatpályája is támogatja. A bitcoin közel hatvan százalékot erősödött az idén.

Többhétnyi fájdalmas gyengélkedés után látványosan magára talált a bitcoin, a legnagyobb kriptodeviza árfolyama az elmúlt napokban drasztikus emelkedésnek indult, jelenleg pedig már alig 6 százalék választja el a kurzust a történelmi csúcsot jelentő 74 ezer dollár körüli árfolyamtól.

Bitcoin - virtual currency
Hatalmasat menetelt a bitcoin, karnyújtásnyira a történelmi árfolyamcsúcs / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Kampánytéma a bitcoin

A bitcoin felfutása minden bizonnyal annak köszönhető, hogy egy a hét végén megrendezett bitcoinkonferencián Donald Trump republikánus elnökjelölt és Robert F. Kennedy Jr. független kihívó gyakorlatilag csak azon dolgozott, hogy felüllicitálja a másikat a kriptopiac számára nyújtott kedvezmények és grandiózusnál grandiózusabb tervek tekintetében – melyek megvalósításához csak a kriptós közösség novemberi szavazataira van szükségük.

Kennedy egészen odáig ment, hogy megválasztása esetén egy stratégiai bitcointartalék létrehozását is kilátásba helyezte, míg Trump egyenesen a 

tőzsdefelügyelet kriptoellenes vezetője, Gary Gensler idő előtti leváltásának tervével tüzelte a közönséget.

Az elmúlt egy hónapban 15 százalékkal került feljebb a bitcoin jegyzése, míg az idei év egészét tekintve 58 százalékot tudott erősödni a legnagyobb kriptodeviza.

 

A bitcoin talpra állásában nagy szerepe lehetett annak is, hogy a piaci várakozások az elmúlt hetekben dinamikusan abba az irányba kezdtek eltolódni, hogy a Fed az idén háromszor csökkentheti majd a világ legnagyobb gazdaságának irányadó kamatát, ami a biztos befektetésnek tekintett államkötvények hozamának csökkentésén keresztül nagyban növeli a tőke kockázatvállalási kedvét, így kedvez az olyan kockázati eszközöknek is, mint a bitcoin.

A Fed szerdán dönt majd a kamatokról, ettől az üléstől azonban még nem vágást, hanem galambhangvételű kamattartást várnak a piacok, amit három kamatcsökkentés követhet majd a szeptemberi, novemberi és decemberi ülések alkalmával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.