BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ütik a forintot, elbántak az OTP-vel, de a Richter-részvényesek örülhetnek

A pesszimista nemzetközi hangulatban 0,6 százalékkal fordult le a BUX szerdán. Az OTP-vel elbántak a befektetők, a Richter viszont hajszálnyira került a történelmi csúcshoz. A forint nagyot gyengült a dollárral és az euróval szemben is.

A kedvezőtlen nemzetközi hangulatot követve indexcsökkenéssel zárta a szerdai kereskedést a pesti tőzsde. A BUX 0,6 százalékkal 73 164 pontig került lejjebb, miközben a hazai részvények 12 milliárd forint összértékben cseréltek gazdát.

bét
tőzsde
Gyenge napot zárt a pesti tőzsde szerdán / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A blue chip részvények közül csupán a Richter tudott erősödni, a gyógyszergyártó társaság papírjai 1 százalékkal 9945 forintra drágultak, hajszálnyira megközelítve az idén februárban felállított, 9965 forintos történelmi csúcsot.

  • Az OTP részvényeit ugyanakkor 1,5 százalékkal, 18 605 forintig ütötték lejjebb, 
  • a Magyar Telekom kurzusa 1,1 százalékkal 1074 forintig csúszott vissza, 
  • a Mol pedig 0,9 százalékos mínuszban, 2828 forinton zárta a kereskedést.

A legjobban teljesítő BUX-kosártag az Alteo volt, amely 4,7 százalékkal 4700 forintig ralizott. A megújuló energiát hasznosító közműcég árfolyama nap közben új rekordértéket, 4820 forintos szintet ért el. Idén év eleje óta már 65 százalékos árfolyamnyereséget érhettek el a befektetők az energiaszolgáltató részvényeivel, azzal együtt is, hogy május végén bőkezű, papíronként 403 forintos osztalékot is kifizetett a társaság.

A leggyengébben teljesítő indextag ezúttal a CIG Pannónia volt 2,6 százalékos zuhanással.

A forint számottevően gyengült az euróval szemben, a keresztárfolyam 0,9 százalékkal a 393,6-os szintig került feljebb a tőzsdezárásig. A dollárhoz képest 0,8 százalékot rontott a magyar pénz, az amerikai fizetőeszközért 362,5 forintot kérnek a devizapiacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.