BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már Trump győzelmét árazza a piac

Az elnökjelölti vita után beadták az amerikai államkötvényeket, mert Trump adócsökkentési és vámemelési ígéretei csökkentik a kincstár bevételeit és potenciálisan felfelé hajtják az inflációt.

A Biden számára katasztrofális vita után megnőtt a második Trump-adminisztráció valószínűsége, ami hozzájárult az amerikai államkötvények meredek eladásához. A befektetők arra fogadtak, hogy az adócsökkentésekre építő republikánus gazdaságpolitika növelheti a hiányt és az inflációt.

Kötvényhozamok emelkedését hozta a vita Fotó: Saul Loeb és Timothy A. Clary / AFP

A kincstári hozamok, amelyek akkor emelkednek, amikor a kötvényárak esnek, június 28-án kezdtek emelkedni, egy nappal a Biden elnök és Donald Trump korábbi elnök közötti vita után, amelyre a Wall Street úgy tekintett, hogy leolvasztotta Biden újraválasztási esélyeit. 

Sok befektető úgy gondolja, hogy a megnövekedett hiány már szerepet játszott a kincstári hozamok emelkedésében az elmúlt években azáltal, hogy növelte a kötvénykínálatot, amelyet a piacnak fel kell szívnia, s felfelé irányuló nyomást gyakorolt az inflációra, arra késztetve a Fedet, hogy magasabb kamatlábakat állapítson meg, mint egyébként tette volna.

Idei jelöltként 

Trump széles körű ígéreteket tett az adók csökkentésére. 

Azt is mondta, hogy átfogó vámokat vetne ki, amelyek elemzők szerint bizonytalan gazdasági hatással járhatnak, potenciálisan növelve az inflációt, de növelve a bevételeket és lassítva a gazdasági növekedést is.

A befektetők azonban leginkább arra összpontosítottak, hogy a 2017-es adótörvény mekkora része veszti hatályát a jövő év végén. Sokan arra számítanak, hogy a republikánusok által irányított Kongresszus és Fehér Ház az adótörvény minden elemét kiterjesztené, közel 4 ezermilliárd dollárral csökkentve a következő évtizedre tervezett bevételeket.

Biden elnök csak az évi 400 ezer dollár alatt kereső háztartások adókedvezményét akarja kiterjeszteni, lehetővé téve az adóemelést a küszöb felett lévők számára. Az adminisztráció tisztviselői szerint az adócsökkentés kiterjesztését a magas jövedelmű háztartásokra és vállalatokra kivetett magasabb adókkal kell ellensúlyozni, ami még akkor is kihívást jelenthet, ha a demokraták jól teljesítenek novemberben.

Az irányadó 10 éves amerikai kincstárjegy hozama kedden stabilizálódott, a Tradeweb szerint 4,435 százalékon állapodott meg, szemben a Biden–Trump vita előtti csütörtöki 4,287 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.