BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Completion of the Quadriga 2024 NATO exercise

Olasz céggel közösködik a Magyarországon is aktív Rheinmetall

A hadiipari cégek az orosz–ukrán háború kirobbanása után kezdték meg a termelés felfuttatását: az európai kormányok megerősítik hadseregüket és feltöltik készleteiket. Ennek köszönhetően virágzik a védelmi ágazat.

A német Rheinmetall és az olasz Leonardo újonnan alakult közös leányvállalata az első lépés az európai védelmi járműgyártás konszolidációjában – közölte a két cég vezetője. Az 50-50 százalékban olaszországi központú vállalkozás legfontosabb célja egy tank és egy páncélozott gyalogsági harcjármű kifejelsztése és gyártása az olasz hadseregnek.

Completion of the Quadriga 2024 NATO exercise
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A hadiipari cégek az orosz–ukrán háború kirobbanása után kezdték meg a termelés felfuttatását: az európai kormányok megerősítik hadseregüket és feltöltik készleteiket, miután a Kijevnek szállított lőszerek és fegyverek mindenhol kiürítették a raktárakat. A folyamat legnagyobb nyertesének a Magyarországon is aktív Rheinmetall számít.

A 2020-ban még veszteséges német cég piaci értéke több mint négyszeresére nőtt 2022. február óta, az árfolyam csak idén több mint 59 százalékkal erősödött. A vállalat a héten fennállásának legnagyobb megrendelését kapta a német fegyveres erőktől, sőt: a Rheinmetall vezérigazgatója szerint a 100 milliárd eurós keretből 30-40 milliárd kerülhet összességében a céghez.

Magyarországon is aktív

A zalaegerszegi székhelyű Rheinmetall Hungary korszerű lánctalpas és kerekes járműveket – például Lynxeket – fejleszt és gyárt a magyar fegyveres erőknek, míg a budapesti Rheinmetall Electronics Hungary a nagyszabású katonai vagy polgári megrendelői projektekhez szükséges átfogó, csúcskategóriás szoftvermegoldások fejlesztésére és tesztelésére összpontosít. 

A Rheinmetall Hungary Munitions eközben Várpalotán mintegy 150 hektáron épít új gyártóközpontot a magyar fegyveres erők lőszerellátására. A Rheinmetall azonban nemcsak gyártani szeretne Magyarországon, hanem a kutatás és fejlesztési tevékenységének egy részét is Magyarországra hozta. 

Armin Papperger 2021. májusi látogatásán állapodott meg a kormánnyal kis hatótávolságú légvédelmi fegyverrendszerek (Skyranger 30), toronylőfegyverek, továbbá speciális közepes kaliberű gránátok magyarországi fejlesztéséről és gyártásáról. Márciusban pedig egy szegedi hibrid gyár felépítését is bejelentette a cég.

Új iparág született Magyarországon: ezermilliárdos üzlet a fegyvergyártás – térképen, hol vannak a hadiüzemek

A hadiipari tevékenység nem ismeretlen Magyarországon, és ez még akkor is igaz, ha a kétezres évek elejére lényegében lenullázódott a szegmens. Aztán 2020 nyár végén bekövetkezett a fordulat, azóta pedig a reneszánszát éli a védelmi ipar. A soron következő kérdés, hogyan lehet a Magyarországon legyártott haditechnikát becsatornázni a nemzetközi piacokra.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.