BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sosem voltak még ilyen megosztottak az amerikai fiatalok

Genderháborút hozott az elnökválasztási kampány. A fiatal férfiak a republikánusokat támogatják, míg a fiatal nők a demokratákat.

Meglepő törésvonal bontakozik ki az amerikai politikai térképen. Kettészakadt a 30 év alatti fiatalok tábora, amennyiben a férfiak a republikánusokat támogatják, a nők pedig a demokratákat.  

Reagan óta kőbe volt vésve

Ronald Reagan 1989-es távozása óta szinte kőbe volt vésve, hogy a 30 év alatti szavazók a demokratákra voksolnak. Erre támaszkodhatott Biden 2020-as kampánya is. Ám most a fiatal férfiak Donald Trumpot támogatják, míg a fiatal nők kitartanak a demokraták mellett. 

A fiatal férfiak körében idén 14 pont előnye volt Trumpnak Bidennel szemben, ami jelentős elmozdulás 2020-hoz képest. Míg a fiatal nők körében 30 pont előnye volt Bidennek és 34 pont előnye a kongresszus demokrata ellenőrzésének, lényegében változatlanul 2020-hoz képest. Amennyiben ez a tendencia kitart a választás napjáig, akkor a republikánusok több mint két évtized után először nyernének a fiatal férfiak körében. 

A nemek közötti szakadék kiterjed olyan kampánytémákra, mint az abortusz, vagy a diákhitel elengedése.  

Kérdés, hogy Harris, mint potenciális demokrata jelölt, 

visszaszerzi-e a fiatal férfiak támogatását, vagy még többet taszít el közülük? 

Usa,Washington,31.08.2023,Us,Election,Democrats,Vs,Republicans,2024,Election
Sok fiatal férfi úgy érzi, hogy a demokraták magukra hagyták őket / Fotó: Shutterstock

Harris jelöltsége okafogyottá teszi a 81 éves Biden életkora miatti választói aggodalmat, s ehelyett olyan társadalmi, gazdasági és politikai kérdésekre hívja fel a figyelmet, amelyek elválasztják egymástól a fiatal férfiakat és nőket.

Törésvonal az abortusz és a diákhitel mentén

A 78 éves Trump, aki kampányának nagy részét a fiatalságra és a férfiasságra építette, most egy 59 éves női ellenféllel nézhet szembe.

A tesztoszteronnal fűtött kampány Trumpot antihősként pozicionálja, akivel fiatal férfiak milliói, különösen az első szavazók azonosulnak

– mondta John Della Volpe, a Harvard Youth Poll igazgatója. Hozzátéve: ez olyasmi, amit mindenhol látnak, ahol információt fogyasztanak, legyen az a játékosközösség, a TikTok, vagy az Instagram.

A fiatal nők vevők Harris és pártja érvelésére, hogy az új állami abortuszkorlátozások hulláma megfosztja a nőket az alapvető jogaiktól. Hasonlóan fontos kérdés a diákhitel, mert a nők jelenleg az amerikai főiskolai hallgatók 60 százalékát teszik ki, ami rekord, s és az összes diákhitel-adósság 66 százaléka a nőket terheli. Ezért támogatják a Biden-adminisztráció azon törekvését, hogy elengedje a diákhiteleket.

Míg a fiatal nőket Trump szexista megnyilvánulásai aggasztják, addig sok fiatal férfi úgy érzi, hogy a demokraták magukra hagyták őket, s a republikánus politikusok azok, akik közvetlenül megszólítják őket.
Az is érdekes, hogy egyes amerikai városokban a fiatal nők medián jövedelme meghaladja a fiatal férfiakét, s nagyobb valószínűséggel élnek szüleiktől külön, mint a fiatal férfiak. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.