BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
BÉT

A nemzetközi hangulat rántotta ki a gödörből a pesti börzét

Az európai tőzsdei indexek jelentősen emelkedtek, és ez hatott a magyar tőzsdére is, amely így végül pozitív tartományban zárt.

 Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 28,77 pontos, 0,04 százalékos emelkedéssel, 71 673,12 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 4,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével emelkedtek az előző napi záráshoz képest.

BÉT
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A Mol 6 forinttal, 0,22 százalékkal 2730 forintra erősödött, 641,8 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 5 forinttal, 0,03 százalékkal 17 700 forintra nőtt, forgalmuk 2,7 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 0,76 százalékkal 1066 forintra emelkedett, forgalma 127,8 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 40 forinttal, 0,38 százalékkal 10 360 forintra csökkent, a részvények forgalma 717,7 millió forintot ért el. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 6668,23 ponton zárt csütörtökön, ez 14,73 pontos, 0,22 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Equilor Trader

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor!
A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzője  Szemán Péter szerint a magyar tőzsde a kedvező nemzetközi hangulatot követte. A BUX index délelőtt még némileg csökkent, délután viszont közzétették az amerikai kiskereskedelmi forgalom júliusi adatát, ami rendkívül kedvező volt, a vártnál jelentősebb bővülést mutatott. Emiatt az amerikai tőzsde kedvező hangulatban nyitott, ami Európára is pozitívan hatott. 

Hozzátette: az európai tőzsdei indexek jelentősen emelkedtek, és ez hatott a magyar tőzsdére is, amely így végül pozitív tartományban zárt.

Érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt hónapokban bomba formát mutatott a magyar tőzsde, tavaly decemberben a BUX első alkalommal zárt 60 ezer pont felett, aztán december végén átlépte a 61 ezres szintet, azóta pedig sorra dönti a rekordokat: előbb idén április közepén áttörte a 67 ezres határt, majd 68 ezer felett zárt.

A 69 ezres határt májusban lépte át, utána júniusban megugrotta a 70 ezres küszöböt is, az elmúlt hónapokban pedig folyamatosak a csúcsdöntések. Azonban a múlt héten az  egész világon végigsöprő tőzsdepánik a magyar börzén is éreztette hatását, bár azóta visszatértek a vásárlók a pesti parkettre.

Állampapír: szintet lépett a magyar lakosság kedvence

Minden korábbinál nagyobb vagyonnal fordulhattak rá a háztartások az idei nyárra, miután májusban szintet lépett a hazai értékpapírokban, azaz állampapírban, kötvényekben, részvényekben és befektetési jegyekben tartott eszközeik összértéke. A lakosság továbbra is csak óvatosan tőzsdézik, magyar részvényeket mindössze 16 milliárd forint értékben vásároltak a hónap során.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.