BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az élelmiszer-árstoppal belecsapott a kampánylecsóba Kamala Harris

Meglepően gyakoriak az árkorlátozások Amerikában, elnökként Donald Trump is alkalmazta ezt az eszközt. Az élelmiszerpiac a kampány egyik döntő csatatere lehet.

Felkavarta a kedélyeket Kamala Harris demokrata elnökjelölt, aki azt találta mondani a chicagói demokrata konvención, hogy az amerikaiak utálják a magas árakat. A vállalatok kapzsiságát bírálva jelezte: élelmiszer árstoppal küzdene az infláció ellen. Egyből magára húzta az élelmiszerlobbi haragját, s az elemzők körében is heves vita bontakozott ki az árstopról.

 RONDA CHURCHILL / AFP, kamala harris, elon musk, donald trump
Az élelmiszer-árstoppal belecsapott a lecsóba Harris / Fotó: AFP

Azzal, hogy Harris támogatja az élelmiszerek árának valamilyen formában történő szabályozását, arra tesz kísérletet, hogy tompítsa Donald Trump republikánus jelölt támadásait. A múlt héten a volt elnök megjelent egy élelmiszerekkel teli asztal előtt, és Harrist hibáztatta, mondván, inflációt szított a Biden-adminisztrációban szolgálva.

Évtizedek óta nem költöttek ennyit élelmiszerre

Évtizedek óta nem költöttek annyit élelmiszerre az amerikaiak, mint napjainkban. Miközben az élelmiszeripari vállalatok évek óta a legnagyobb nyereséget könyvelhetik el. Egyes kiskereskedők árengedményekkel enyhítik az inflációs hatást, hogy megőrizzék vásárlóikat, akik akciós árukra vadásznak.

Az élelmiszeripar azzal védekezik, hogy a munkavállalók növekvő bérei és az ellátási láncok ellenállóbbá tételének költségei folyamatosan növekednek, ami indokolja a magasabb árakat. Szerintük 

az élelmiszergyártók és a boltok haszonkulcsa szerény más iparágakhoz képest.

A republikánusok természetesen kihasználják a helyzetet. Ahogy Donald Trump fogalmazott: 

Az emberek a gyomrukkal szavaznak, s az élelmiszerboltok árai meredeken magasabbak, mint néhány évvel ezelőtt.

Miért épp az élelmiszer?

Bár az élelmiszer-infláció valamelyest enyhült az utóbbi időben, az árak továbbra is sokkal magasabbak, mint a világjárvány előtt voltak. Júliusban az otthoni élelmiszerek fogyasztói ára 26 százalékkal volt magasabb, mint 2019 végén, míg az élelmiszerárak és energiaköltségek nélküli áruk ára csak 14 százalékkal emelkedett. 

Az infláció pszichológiailag is súlyosan érinti az élelmiszerpiacot,

mert az emberek gyakran járnak az élelmiszerboltba, s azon tudnak a leginkább spórolni, hogy mit esznek.

Ernie Tedeschi, aki korábban Biden elnök gazdasági tanácsadói tanácsának munkatársa volt, jelenleg a Yale Egyetem költségvetési laboratóriumának gazdasági igazgatója, rámutatott, hogy az élelmiszer- és italkereskedők árrései továbbra is magasak maradtak a járvány előttihez képest, míg más kiskereskedők, például ruházati és általános áruboltok árrései nem. 

Meglepően gyakoriak az árkorlátozások Amerikában

Nem ördögtől való az árstop az Egyesült Államokban, ahol szélsőséges események, például súlyos viharok esetén megakadályozzák az áremelkedést. Ilyen törvény van például Floridában, ahol szükségállapot idején 

törvénytelen az alapvető árucikkeket, lakóegységeket bérbe adni, eladni lelkiismeretlen áron. 

De a Covid–19-válság kitörése után Trump akkori elnök is végrehajtási rendeletet adott ki az orvosi felszerelések árának megfékezésére.

Harris nem csak árstopot ígért, de a versenyt is ösztönözné. Mint mondta, az a terve, hogy 

büntetni fogják az opportunista vállalatokat, melyek kihasználják a válságot, s támogatni fogják a kisebb élelmiszeripari vállalkozásokat, amelyek megpróbálnak a szabályok szerint játszani és előrelépni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.