BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Pharmaceutical company Eli Lilly

Végül mindenki lefogyhat? Felére vitte le súlycsökkentő gyógyszere árát az Eli Lilly

Huszárosat húzott az amerikai gyógyszergyártó váratlan árcsökkentésével. Első látásra ugyan nincs nagy ráció benne, hogy az Eli Lilly a hiánycikket képező fogyasztószere árát a felére csökkentette, ám a lépéssel saját közvetlen értékesítési oldalára tereli a betegeket, miközben a gyártási szűk keresztmetszetet is kiiktatja. Arról nem is beszélve, hogy jelentősen csökkenti a másolt változatok piacát is.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban a fogyasztószerek piacán a kereslet gyakorlatilag folyamatosan meghaladja a kínálatot, az Eli Lilly felére, azaz 399 dollárra szállította le Zepbound nevű nagy sikerű súlycsökkentő gyógyszere egy hónapra elegendő adagjának az árát, amennyiben receptre írták fel az elhízott betegeknek – írja a Bloomberg.

Pharmaceutical company Eli Lilly
A Fehér Házból is dicséretet kapott az Eli Lilly / Fotó: AFP

Olcsóbb lett az Eli Lilly Zepboundja, de nem egyformán mindenkinek

Ez az ár egyébként már nem haladja meg egyhavi fitneszbérlet árát sem a tengerentúlon. A receptet a cég közvetlen fogyasztói oldalán, a LillyDirecten lehet beváltani az egyszer használatos injekciós üvegcsékre, amelyekből a betegeknek maguknak kell feltölteniük az autóinjektoros tollakat. 

Ily módon a Lilly gyártási időt takarít meg, és több ember juthat a készítményhez.

 Ugyanebben a konstrukcióban 

  • nagyobb adag is kapható havi 549 dollárért, 
  • míg  a nem biztosított betegek havi 1000 dollárért juthatnak a súlycsökkentő injekciókhoz.

A lépés már csak azért is nagy feltűnést keltett, mert sem a Lilly, sem a rivális dán Novo Nordisk nem tudja kielégíteni az elhízás elleni gyógyszereik iránti keresletet. A Zepboundot és a Novo Nordisk Wegovyját az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) a piacra kerülésük óta folyamatosan hiánycikknek tekinti.

A fogyasztószerek piacának a mérete ugyanakkor az évtized végére várhatóan eléri az évi 130 milliárd dolláros forgalmat.

A Lilly lépése a Novo Nordiskre is nyomást gyakorolhat, bár a dánok fő problémája, hogy egyelőre képtelenek elegendő mennyiséget előállítani a Wegovy hatóanyagából, a szemaglutidból. 

A Lilly esetében az injekciós tollak gyártása képezte eddig a szűk keresztmetszetet.

Csapás a másolt változatok piacára

Vannak azonban további versenytársak is, hiszen a hiány miatt az FDA engedélyezi a gyógyszertáraknak, hogy a fogyasztószerek másolt változatait árulják. Bár ezeket úgy kínálják, hogy ugyanaz a hatóanyaguk, mint a Zepboundé vagy a Wegovyé, a minőségük mégsem üti meg az eredeti készítmények színvonalát. Egyes esetekben a fogyasztóik kórházba is kerültek. Ugyanakkor sokkal olcsóbbak, és egyes becslések szerint már 1 milliárd dollárnyi forgalmat oroztak el a két eredeti gyártótól.

Az egyszer használatos fiolák árusításával a Lilly javítja a betegek hozzáférését a Zepboundhoz, jelentősen csökkentve a másolt változatok piacát

– írta Evan Seigerman, a BMO Capital Markets munkatársa befektetőknek szóló jegyzetében.

Az árcsökkentés híre gyorsan eljutott a Fehér Házba is, Joe Biden amerikai elnök „üdvözlendő első lépésnek” nevezte a Lilly gesztusát.

Az Eli Lilly részvényei kedden 0,4 százalékkal, 954 dollár fölé emelkedtek New Yorkban, miután az idén már közel 64 százalékkal erősödtek. A Novo nagyjából stagnált Dániában. 

A súlycsökkentő gyógyszerek másolatát értékesítő Hims & Hers Health részvénykurzusa viszont 6,1 százalékkal zuhant.

A LillyDirect tavaly indult el, és Frank Cunningham, az amerikai gyógyszergyártó alelnöke szerint hetente több ezer beteget szolgál ki. Más gyógyszergyártók – köztük a Pfizer is – nemrégiben indítottak hasonló szolgáltatásokat.

Az Eli Lilly részvényeit az LSEG elemzői konszenzusa, 1027,5 dolláros medián célár mellett vételre ajánlja. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.