BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üresedési ráta ide vagy oda, a Graphisoft Park bérlői ragaszkodnak Óbudához

A tavalyi csökkenés után idén eddig érdemben nem mérséklődött a cég irodáinak kihasználtsága.Jóllehet az év végéig a Graphisoft Park még némi üresedéssel számol, részint a bérleti díj indexálásának köszönhetően is a vártnál több profitot termelhet év végéig.

A Graphisoft Park első félévi pro forma nettó eredménye 4,26 millió euró lett, közel 16 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakáét. Az irodapark igénybevétele nem csökkent, stabilan 95 százalék körül alakult, ami a bérletidíj-indexálások csökkenő mértéke ellenére biztosította az árbevétel kedvező alakulását.

Startup House2_Graphisoft Park UJ RESZ20171104 Budapest 
A Graphisoft Park egy ipari park, mely az egykori óbudai gázgyári terület szívében, közvetlenül a Duna-parton fekvő 16 hektáros zöldterületen terül el. 
Átadás 

Fotó: Világgazdaság 
Kapott kép!20171104 Budapest A Graphisoft Park egy ipari park, mely az egykori óbudai gázgyári terület szívében, közvetlenül a Duna-parton fekvő 16 hektáros zöldterületen terül el. Átadás Fotó: Világgazdaság Kapott kép!
Fotó: Graphisoft Park

A korábban vártnál sokkal több eurót kaszálhat idén a Graphisoft

Emellett néhány bérlő, amely tavaly a szerződés lejárata előtt csökkentette bérelt területét, egyszeri kompenzációt fizetett – részben erre az évre is áthúzódóan –, ami szintén pozitív hatással volt a nettó eredményre. Ugyanakkor természetesen ezek a bevételek hiányozni fognak a következő években.

Bár a cég további kisebb mértékű üresedésekkel is számol az év hátralevő részében, az év egészére a korábban vártnál 300 ezer euróval magasabb árbevétel és 500 ezer euróval magasabb, 7,6 millió euró pro forma nettó eredmény várható.

Emellett a folyamatban lévő bérlői egyeztetések függvényében a jelenleg becsült kihasználtsági ráta is kedvezőbben alakulhat.

Noha a budapesti átlagos üresedési ráta az első fél év végére megközelítette a 14 százalékot, és egyes szakértői várakozások szerint év végéig további nőhet, a Graphisoft Park kihasználtságán ez csak annyiban mutatkozott, hogy a korábban kiemelkedően magas, 97-98 százalékról 2023 végére 95 százalékra csökkent, 2024 első felében pedig érdemben nem változott, így még mindig sokkal kedvezőbb a budapesti átlagnál.

A stabilitáshoz hozzájárul az is, hogy a Graphisoft Park bérlőire jellemző kutató-fejlesztő munka nem nélkülözheti legalább részben a személyes jelenlétet, továbbá az irodapark bérlői a hazai átlaghoz képest jellemzően hosszabb időtartamra köteleződnek el.

Kitartanak a bérlők az óbudai bázis mellett

A jelenlegi bérlők első bérleti jogviszonyuk kezdetétől számítva átlagosan 15,4 éve vannak jelen a parkban. Szignifikáns keresletnövekedés azonban nem várható, így a társaság – ahogy azt május 13-án közzé is tette – jelenleg a déli fejlesztési területen lakó- és szolgáltató egységek fejlesztési lehetőségét vizsgálja.

A cég pro forma bérleti díjbevételei 3 százalékkal 8,68 millió euróra bővültek, míg a működési költségek 20 százalékkal 1,12 millió euróra híztak, ami az infláció hatását mutatja. Az értékcsökkenés viszont kismértékben mérséklődött.

A pénzügyi eredmény némileg romlott, mivel bár a hiteltörlesztések következtében csökkenő tőkekintlévőség után apadt a kamatfizetési kötelezettség is, ám a szabad pénzeszközökön realizált kamatbevétel is zsugorodott, továbbá a fél év végére gyengülő forint miatt a forintban tartott eszközökön árfolyamveszteség is keletkezett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.