BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Santa,Clara,,Ca,,Usa,-,Nov,22,,2023:,Intel,Logo

Hatalmas leépítésre készül az Intel, beszakadt a cég árfolyama

Az Intel történetének legnagyobb leépítését és megszorítások sorát jelentette be. A technológiai vállalatok idén eddig több mint 124 ezer munkavállalótól köszöntek el.

Az Intel közölte, hogy leépíti a munkaerő 15 százalékát, vagyis  mintegy 15 ezer embert rúgnak ki a költségcsökkentés jegyében. Az érintetteknek még idén megszűnik az állása. A vállalat egyben a negyedik negyedévtől kezdődően felfüggeszti a részvényeseknek járó osztalékfizetést, amire 1992 óta nem volt példa.

Santa,Clara,,Ca,,Usa,-,Nov,22,,2023:,Intel,Logo
Fotó: Shutterstock

A cég bevétele és profitja is csökkent a második negyedévben, míg a folyó negyedévben az árbevétel 12,5 és 13,5 milliárd dollár között alakulhat, szemben az elemzők 14,38 milliárd dolláros előrejelzésével. Az Intel részvényenként 3 cent veszteséget fog elkönyvelni bizonyos tételek nélkül, szemben a 30 centes nyereségre vonatkozó várakozásokkal – közölte a Bloomberg.

Az amerikai csipgyártó részvényei a hírre több mint 20 százalékkal estek a nyitás előtti kereskedésben. A technológiai vállalatok idén eddig több mint 124 ezer munkavállalótól köszöntek el az Intel mostani bejelentésével együtt a munkaerőpiacot monitorozó Layoffs.fyi adatai szerint.

Például a PayPal január végén közölte, hogy további 2500 alkalmazottat, a munkaerő mintegy 9 százalékát fogja kirúgni az év folyamán, míg az Amazon pedig a Prime Video, az MGM Studios és a Twitch egységnél jelentett be leépítéseket. Tavaly összesen 263 ezer embert építettek le az ágazatban. 

Folyamatosak a kirúgások a tech szektorban

A tavalyi nagy kirúgásokról közül az egyik legnagyobbnak számított, amikor a Facebookot és az Instagramot birtokló Meta 20 ezer embertől köszönt el, míg az Amazon több mint 27 ezer dolgozót bocsátott el. Ráadásul az utóbbit több alkalmazott is azzal vádolta, hogy a csendes kirúgások módszerét használja, ami azt jelenti, hogy a munkavállalóknak olyan hátrányos feltételeket teremt, amelyek miatt kénytelenek maguk felmondani.

A folyamatos leépítésekre akkor került sor, amikor a vállalatokra a befektetők nyomást gyakorolnak, hogy javítsanak az eredményükön. A cégek nem tudják az elmúlt évek látványos bevételnövekedését megismételni, ezért a vezérigazgatók más módszert választottak a Wall Street meggyőzéséhez: pozitív színben tüntetik fel magukat azzal, 

hogy folyamatosan csökkentik a dolgozók számát.

Úgy tűnik, hogy a módszer bevált: az Amazon és más vállalatok a bevételük és a nyereségük megugrásáról számoltak be idén. A jelenség azzal magyarázható, hogy az érintettek a koronavírus-járvány alatt jelentősen bővítették a létszámot, majd a cégek vezetése szerint a gazdasági lassulás miatt kénytelenek leépíteni a munkaerőt.

A technológiai vállalatoknál egyetlen kivétel akadt eddig a trendben: az Apple. A cupertinói cég az elmúlt években ugyanis nem növelte számottevően a létszámát, így nem jelentett be tömeges elbocsátásokat sem. Azonban az elektromos autó és az okosórák kijelző fejlesztésének leállítása miatt a vállalat hosszú idő után mégis megtette, igaz jóval kevesebb, összesen 600 munkavállalót bocsátott el.

A győri Audi azt is elárulta, hogy tervez-e elbocsátásokat

 

Az elbocsátás mint költségcsökkentési tényező nem merült fel az Audi Hungariánál, és nincsenek is ilyen tervek. Győrben inkább a transzformációban hisznek, abban, hogy új kompetenciákon és termékeken vagy szolgáltatásokon keresztül biztosítják a foglalkoztatást. A Rába-parti autóipari vállalat tehát minden pletykát eloszlatott azzal kapcsolatban, hogy a mintegy 12 ezer fős állományából akár több ezer kollégájától is megválhat.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.