BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz körülmények között folytatja modernizációs programját a Rába

A nehéz iparági körülmények hatására visszaeső árbevétel és a mínuszba forduló nettó eredmény dacára is folytatja modernizációs programját a győri holding. A Rába az év második felében sem vár fordulatot, ám az elnök-vezérigazgató szerint éppen az ilyen időszakokban van szükség az erős alapok kiépítésére és a jövő irányába tett helyes lépésekre.

A Rába Holding a második negyedévben is az iparág nehéz helyzetéből adódóan gyengülő kereslet és a magas költségek harapófogójában folytatta modernizációs programját. Az első negyedévben tapasztalható forgalomcsökkenés fokozódott, a megrendelés állomány visszaesése szinte valamennyi földrajzi régióban és termékszegmensben tetten érhető volt – áll a vállalat szerdán publikált második negyedéves gyorsjelentésében.

LUS_7424
A nehéz körülmények között is folyik a Rába modernizációs programja / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Több mint negyedével esett a Rába árbevétele

Mivel pedig a legnagyobb vesztes a mezőgazdasági szegmens volt, az ezen a területen legnagyobb kitettséggel rendelkező futómű- és hajtóműüzletág árbevétele csappant meg a legnagyobb mértékben.

A Rába csoport második negyedéves árbevétele éves bázison 26,9 százalékkal, 14,4 milliárd forintra esett. A tárgyidőszakban valamennyi leányvállalat forgalma csökkent: a futóműüzletág 29,9 százalékos, a hajtóműüzletág 62,5 százalékos, a járműalkatrész-üzletág 9,3 százalékos, a járműdivízió pedig 17,2 százalékos visszaesést szenvedett el.

A keresletcsökkenés ugyanakkor magas működésiköltség-szinttel párosult. Az acél beszerzési árai a korábbi évek átlagához képest még mindig 31 százalékkal voltak magasabbak, az energia pedig továbbra is a duplájába kerül, mint a krízist megelőző időszakban, miközben a bérek 2019 óta mintegy 76 százalékkal emelkedtek.

A vállalat korábban elindított modernizációs programja – többek között az új és régi gépek termelés-optimalizálása, a napelemparkok megépítése –, valamint az új piacok felé nyitás révén azonban a menedzsment szerint a cégnek részben sikerült a negatív hatásokat kompenzálnia. A vállalat termeléshez nem szükséges ingatlanai értékesítéséből befolyó bevételeit is modernizációs programjára fordítja. Új piacok felé való nyitást jelentettek a Rába számára az elektromos járművekkel kapcsolatban elnyert projektek vagy a védelmi ipari szerep növelése érdekében a Gidrán Páncélozott Járművek Kft. megalapítása is. 

Üzemieredmény-ágon nyereséges maradt a holding

Mindezen túl a győri holding vezetése további olyan gyors intézkedéseket is tett, melyek már rövid távon is javítják a helyzetet. Mint írják, a költségkontroll és a hatékonyságjavulást célzó vezetői intézkedések hatására az első féléves csoportszintű üzemi nyereség elérte az 564 millió forintot, amiből viszont már csupán 6 millió forint jutott a második negyedévre.

A társaság nettó vesztesége a második negyedévben 257,5 millió forint, az első fél évben pedig 448,3 millió forint volt. Összehasonlításképpen a tavalyi második negyedévben 1,4 milliárd, az első fél évben pedig 2,4 milliárd forint volt az adózott nyereség. A tavalyi profit a menedzsment szerint javarészt a devizahatások, valamint a hitelátértékelések hatására fordult mínuszba.

A vállalat a közeljövőre nézve sem vár kedvezőbb körülményeket. A piaci környezet is visszaesést jelez előre a mezőgazdasági gépgyártásban, a közúti áruszállítást kiszolgáló járművek, valamint a személygépjárművek piacán is.

Bár a jelenlegi gazdasági környezet kihívások elé állít minden iparági szereplőt, éppen az ilyen időszakokban van szükség az erős alapok kiépítésére és a jövő irányába tett helyes lépésekre. A Rába csoport példamutatóan reagált a piaci nehézségekre, gyorsan és hatékonyan alkalmazkodva a változó körülményekhez. Modernizációs projektjeink és technológiai fejlesztéseink révén sikerült stabilizálni piaci pozícióinkat, a szigorú költségkontroll és egyéb rövid távú intézkedéseink pedig csökkentik a piaci visszaesés pénzügyi hatásait. Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy innovatív megoldásokkal és magas színvonalú szolgáltatásokkal támogassuk ügyfeleinket, biztosítva ezzel a hosszú távú növekedést és stabilitást

– fogalmazott Hetzmann Béla, a Rába Járműipari Holding elnök-vezérigazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.