BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hála a Magyar Telekomnak, kilőttek az Enefi részvényei

Több mint 800 millió forinttal javult a cég adózott eredménye az első fél évben az előző év azonos időszakához mérten. Sokat hoztak az Enefi konyhájára a Magyar Telekom-részvények.

Tőkepiaci üzletágának köszönhetően közel 628 millió forintos nyereségbe fordult az Enefi adózott eredménye az előző év azonos időszakában elért 226,4 millió forintos mínuszból, míg árbevétele 19 százalékkal, 274,5 millió forintra nőtt – derült ki a tőzsdei cég hétfő délelőtt publikált gyorsjelentéséből.

Enefi Human,Holding,Interest,Rate,Dividend,Arrow,Business,Financial,Investment,,Businessextraprofitadóbankokpénzintézetekhitelkamatszemélyi kölcsön
Nyereséges fél évet zárt az Enefi / Fotó: Shutterstock

A cég egyes üzletágai, azaz úgynevezett pillérek közül a hőszolgáltatást (energiahatékonyság), bérbeadást, az ezekkel összefüggő pereskedést, valamint a Mahart-projektet magában foglaló alappillér 164 millió forintos veszteséget termelt.

A hőszolgáltatás és bérbeadás eredményének negatív szaldója a menedzsment szerint a tevékenység eszközállományának értékeléséből, illetve elszámolásából adódik, miközben ezen pillér pozitív készpénz termelési képességgel és gyakorlattal rendelkezik. Az első féléves számokból ezért nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni.

Ugyancsak negatív adózott eredményt, mégpedig nagyjából 30 millió forintos veszteséget termelt a cégvezetés által reálpillérnek nevezett divízió, amelyhez a bankokban, biztosítókban, befektetési bankokban kisebbségi részesedések szerzését végző pénzügyi terület, valamint a turisztika, jelesül az eplényi Síaréna tartozik.

A tőkepiacon nagyot kaszált az Enefi 

A tőkepiaci pillér égisze alatt az Enefi befektetési instrumentumok kereskedésével foglalkozik. A vállalat nyár elején jelentette be, hogy több mint egymilliárd forintot keresett a Magyar Telekom részvényein. Mint kiderült, tavaly szeptemberben kezdték a – javarészt határidős vételi pozíciókból álló – portfólió kiépítését, és folyamatosan vásároltak a Telekom-részvényekből, miközben az itt keresett pénz egy részét már februárban befektették egy IT-cégbe. Osztalék fizetését nem tervezik.

A tőkepiacokon – tehát főként a Magyar Telekom részvényein – az Enefi az első fél évben 822 millió forintot keresett.

A hírre a tőzsde Standard kategóriájában jegyzett cég részvényei hétfő délelőtt közel 7 százalékkal, 224 forintra lőttek ki. Ezzel az elmúlt 12 hónap folyamán már 67 százalékkal erősödött a papír.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.