BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem remeg a forint a kulcsfontosságú délutáni döntés előtt, bizakodnak a befektetők

Kedd délután kettőkor dönt a kamatok szintjéről a Magyar Nemzeti Bank, a vágás mértéke szinte biztos, a folytatás azonban tartogat még kérdéseket. A forint főleg a dollárral szemben van jó formában, ez a reláció pedig az év hátralévő részében is a hazai deviza irányába billenhet, ha minden jól alakul.

Egyértelműen erős oldalán várja a forint a ma délután kettőkor esedékes MNB kamatdöntést, a hazai deviza elsősorban a dollárral szemben mutatott a délelőtt folyamán lényegi elmozdulást. A zöldhasúval szemben 0,21 százalékos a napi plusz, 354,61-en áll a kereszt, az euróval szemben viszont minimális mértékben, 0,01 százalékot tudott erősödni a devizánk. A közös európai fizetőeszközt 394,92 forinton adják tizenegy óra után.

Pile,Of,Money,,100,Usd,Dollar,Bank,Note,With,Falling, forint,
Jó formában a forint, a lendület tartóssága azonban vet fel kérdéseket / Fotó: Shutterstock

A forintot jelenleg az erősebb euró segíti és nem valószínű, hogy egy ekkora (25 bázispontos) kamatcsökkentésnegatívan érintené

 – írta jegyzetében Tatha Ghose, a Commerzbank elemzője.

Délután dönt az MNB, erősödik a forint

A ma délutáni hazai kamatdöntéstől a piacok egyértelműen 25 bázispontos vágásra számítanak, ennek pedig több oka is van. Egyrészt a vártnál kedvezőbben alakultak az augusztusi inflációs adatok, másrészt kamatvágási pályára került a forint számára két legfontosabb jegybank is: mind az amerikai Fed, mind az Európai Központi Bank (EKB) a hitelfelvétel költségeinek csökkentése mellett döntött legutóbbi ülésén, 

  • a Fed 50, 
  • míg az EKB 25 bázisponttal

 vágta meg saját rátáját az elmúlt hetekben, ez pedig egyértelműen megnyithatja az utat Matolcsy Györgyék előtt is a további monetáris enyhítés felé.

A már megvalósult, eltérő mértékű vágások és a hasonlóan eltérő kamatpályavárakozások eredményezhetik azt is, hogy a forint a dollárral szemben jobban teljesít, mint az euróval: Lagarde-ék ugyanis 

a kontinens romló gazdasági környezete ellenére sem hajlandók gyorsítani enyhítési ütemükön, 

Powelléket azonban már meghatották a friss amerikai makroadatok, és ők már kommunikációjukban is nyitottságot mutattak arra, hogy ha kell, akkor nem csak az alappályaként számon tartott 50 bázisponttal csökkentik még az idén a kamatokat, de akár a 75 pontos nyesésre is nyitottak.

Ez természetesen nem a legjobb hír a dollár számára, a zöldhasú viszont egyelőre mégis állja a sarat, Powell múlt szerdai beszéde óta alig 0,1 százalékkal gyengült csak a tágabb devizakosárral szemben, a forinttal szemben pedig ugyanott jár a kurzus, mint egy hete. 

Hogy alakulhat a forint árfolyama az idén?

A Világgazdaságnak Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza a keddi MNB döntés kapcsán kiemelte: a 25 pontos vágást a piacok már minden jel szerint beárazták az árfolyamba, így jelentős forintkilengésre nem feltétlenül érdemes számítani a döntést bejelentését követően. A lapunk által megkérdezett elemzők többsége egyértelműen azt várja a folytatástól az idei év végéig, hogy a jegybank még egyszer vág majd a rátán, mégpedig további 25 bázisponttal, így az újévet 6,25 százalékos alapkamat mellett kezdheti majd meg a magyar gazdaság.

Ilyen visszafogott tempó mellett elképzelhető, hogy a forint jól jön ki az év végi hajrából.

Kamattámasza ugyanis kisebb mértékben csökkenhet, mint a dolláré vagy akár az euróé, ez pedig a relatíve tágan maradó kamatkülönbözeten keresztül továbbra is vonzóvá teheti a devizánkat, mely így megőrizheti értékét a negyedik negyedév során is.

Fontos azonban látni, hogy az év hátralévő részében nem csak a novemberi amerikai elnökválasztás, de a globális makrokörnyezet és a gyorsan változó geopolitikai feszültségek is próbára tehetik a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát, ezáltal a forint iránti érdeklődést is – egy globális pánik ugyanis távolról sem a forint szekerét tolná.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.