BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Őrült sok pénzt fektet a mesterséges intelligenciába a Microsoft és a BlackRock

A több mint 30 milliárd dollárosra tervezett alapban részt vesz az Nvidia is szakértelmével, de jelentős mennyiségű tőkét ad az Abu Dzabi vagyonkezelő is.

A BlackRock a Microsofttal karöltve indít egy, a tervek szerint több mint 30 milliárd dolláros alapot, hogy ebből finanszírozzák a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez szükséges infrastruktúrát, beleértve a szerverparkokat és az azok elképesztő energiaigényét kiszolgáló erőműveket és más energiatermelő létesítményeket.

mesterséges intelligencia
Gombamód szaporodnak a szerverközpontok a mesterséges intelligencia robbanásának következtében / Fotó: Northfoto

A befektetési eszköz célja, hogy megerősítse a mesterséges intelligencia ellátási láncát, azt többek között szakértelmével az Nvidia is segíti, mely a különböző gépi tanulási modellekhez használt csipek gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő beszállítója, míg az alapban részt vesz az Abu Dzabi vagyonkezelő, az MGX is – írja a Reuters. A bejelentés szerint 

az alap által bevethető tőke akár a 100 milliárd dollárt is elérheti, ha a hitelfinanszírozással is számolunk.

A Global AI Infrastructure Investment Partnership nevű alap beruházásai főként az Egyesült Államokban valósulnak majd meg, ahol a rendkívül olcsó földgáz mérsékelheti az energiaköltségeket, és ahol a legtöbb mesterséges intelligenciával foglalkozó befektetés is történik, míg a beruházások maradéka az ország szövetségesinél jöhet majd létre.

A Microsoft a mesterséges intelligencia egyik legnagyobb befektetője, csak az OpenAI-ba legalább 13 milliárd dollárt fektetett be, és a cég következő finanszírozási körében is részt vehet. A BlackRock a világ legnagyobb vagyonkezelője 10 ezermilliárd dollárt meghaladó kezelt vagyonnal.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.