BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ryanair: a tavalyinál 5-10 százalékkal lesznek olcsóbbak a repülőjegyek az év végéig

A nyári főszezonra eső időszakban 5–9 százalék közötti, az év hátralevő részében pedig átlagosan 5-10 százalékkal mérséklődő jegyárakra számít az ír fapados légitársaság. A Ryanair jövőre még több pénzt fordít részvényesi juttatásokra.

A második üzleti negyedévben átlagosan 5–9 százalék között mérséklődhettek a jegyárak a Ryanairnél, a tényadat reményeik szerint inkább az alsóbb sávszélhez lesz közelebb – ezt az ír diszkont-légitársaság vezérigazgatója, Michael O’Leary jelentette be a társaság előző napi éves rendes közgyűlésén. A cégvezető szerint az elmúlt hetekben erősödtek a foglalások, az utazási kedv tekintetében mérsékelten pozitív trendek érvényesülnek.

Ryanair, DUBLIN, IRELAND - MAY 22: Passengers board a Ryanair plane at Dublin Airport, on May 22, 2024, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A tavalyinál alacsonyabb áron adja a jegyeket a Ryanair / Fotó: AFP

A vállalatvezető azt is elmondta, hogy 

2024 hátralevő észében 5-10 százalékkal lehetnek alacsonyabbak a diszkont-légitársaság viteldíjai az egy évvel korábbinál.

Az alacsonyabb jegyárak vélhetően nem viselik meg túlságosan Európa piacvezető légitársaságát, már csak azért sem, mert a turisztikai főszezonban, augusztusban története legerősebb forgalmú hónapját zárta, összesen 20,5 millió jegyet eladva az időszakban indított mintegy 112 ezer járatára. A bővülés éves alapon 8 százalékos volt, miközben a járatkihasználtság továbbra is kiemelkedően magas, 96 százalék volt.

A társaság részvényesei jóváhagyták az első félévivel megegyező, részvényenként 0,178 euró értékű osztalék kifizetését is, amit a jövő héten kapnak kézhez a befektetők. A Ryanair 2024-ben így összesen 400 millió eurót fordít közvetlen részvényesi juttatásokra. Ez az összeg jövőre még nagyobb lesz, a menedzsment összesen 480 millió eurót – részvényenként 0,445 eurót – irányzott elő osztalékfizetésre.

A vállalat emellett 700 millió euró értékben vásárolta vissza saját részvényeit az áprilisban kezdődött üzleti év kezdete és augusztus között, amit jövő májusig további 800 millió euróval egészít ki.

 

A Ryanair részvényei 0,7 százalékos csökkenéssel indították a pénteki kereskedést, a Boeingnél elrendelt általános sztrájk miatti kezdeti befektetői pesszimizmus azonban hamar elillant, és kora délután már félszázalékos pluszban kereskedtek a papírral. Az idei év eleje óta azonban közel ötödével zsugorodott az ír fapados tőzsdei értéke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.