BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A háborútól való félelem az egekbe repteti az arany árát

A sárga nemesfém iránt a kisbefektetőktől a jegybankokon át az alapkezelőkig minden befektetői csoport érdeklődik, megállíthatatlanul menetel felfelé a kurzus. Belegondolni is furcsa, hogy az arany az idei évet kétezer dollár környékén kezdte.

Ismét megdöntötte történelmi árfolyamcsúcsát az arany, a sárga nemesfém jegyzése 0,5 százalékkal, 2738 dollárig emelkedett a hétfői kereskedésben, ezzel közel 40 százalékosra nyújtva idei árfolyam-emelkedését. 

Gold,In,Vault,Or,Gold,In,Room,With,Gold,Bars,
MNB aranytartalék
Hatalmas a kereslet az arany iránt / Fotó: Shutterstock

Töretlen a kereslet az aranyra

Az arany felfutása mögött az elmúlt egy évben folyamatosan ott volt a közel-keleti feszültségek fokozódásától való félelem: az Izrael és szomszédai közti konfliktus kiszélesedése ugyanis hatalmas csapást mérhetne a tőkepiacokra világszerte, az olaj árának drasztikus megemeléséről nem is beszélve. Bizonytalan időkben a befektetők biztos vételt keresnek, olyan eszközöket, amelyek értéke viharos világpiaci helyzetben is állandó maradhat, vagy akár még nőhet is: ezt a számításukat pedig rendre két eszközben vélik felfedezni – 

az aranyban és az államkötvényekben, kiemeltképp az amerikai kormányzat adósságában.

A mérleg az elmúlt egy évben fokozatosan kezdett az arany irányába billenni , ahogy egyre biztosabbá vált, hogy az amerikai jegybank, a Fed viszonylag lendületes kamatvágásba kezd még az idén: a kamatcsökkentés ugyanis csökkenti az államkötvények hozamát is, a befektetőknek ezért egy idő után már nem lesz olyan vonzó az amerikai adósság, mint kezdetben. A nyár második fele óta pont ezen okból gyakorlatilag megállíthatatlannak bizonyult a nemesfém felértékelődése, az arany július közepi, 2300 dolláros unciánkénti értékét azóta közel 500 dollárral, több mint 20 százalékkal tudta növelni.

Az államadósságok költségei is az arany szekerét tolják

A brit The Independentnek nyilatkozó elemzők kiemelték: az elmúlt időszakban egyre inkább megfigyelhető volt egy újszerű trend is az arany piacán, olyan, eddig főként 

  • kriptodevizákba és 
  • mémtokenekbe 

fektető befektetők is megjelentek ott, akik korábban nem voltak fontos szereplői a szektornak, továbbnövelve ezzel a keresletet a kamatot ugyan nem fizető, de értékét krízisidőszakokban rendre megtartó arany iránt.

Russ Mould, az AJ Bell brókercég befektetési igazgatója hozzátette: a nemesfém felértékelődése mellett szól érdekes módon az amerikai államkötvények iránt az elmúlt években mutatott hatalmas érdeklődés is. 

A magas kamatok mellett piacra dobott adósság után ugyanis hatalmas összegeket kell hozam gyanánt kifizessen a kormányzat a koffereiből, a busás kifizetések passzív jövedelmet, ezáltal extra bevételt jelentenek a kis- és nagybefektetőknek egyaránt, akik ezt a pénzt jó eséllyel elköltik, növelve a gazdaságban forgó pénzt, végső soron pedig hozzájárulva az inflációs nyomás újbóli felerősödéséhez is – ez pedig a készpénz értékének erodálásán keresztül ismét csak az arany felé löki a befektetőket. 

Az elmúlt időszak magas kamatkörnyezete világszerte megviselte a gazdaságokat, ezért sokan úgy vélik, a jegybankok a növekedés elősegítése érdekében nem emelnének ismét kamatot, hacsak nem muszáj. A kötvények vonzereje így relatíve alacsony maradna, teret engedve az arany további ralijának

– tette hozzá a szakértő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.