BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
USA - Business - Interactive Brokers Group CEO Thomas Peterffy

Dől a pénz a leggazdagabb magyarhoz, mindenki nála akar befektetni

Egy év alatt közel hétszázezer új ügyfelet szerzett magának a leggazdagabb magyar alapította diszkontbrókercég. A Thomas Peterffy nevével fémjelzett Interactive Brokers bevétele és nyeresége is ötödével ugrott meg a harmadik negyedévben.

A meggyőző forgalomnövekedés ellenére némileg csalódást keltő nyereségről számolt be a leggazdagabb magyar brókercége, az Interactive Brokers (IBKR), amelyhez továbbra is özönlenek az ügyfelek.

Interactive Brokers, Thomas Peterffy, brókercég, USA - Business - Interactive Brokers Group CEO Thomas Peterffy
Már több mint hárommillió ügyfele van a Thomas Peterffy alapította Interactive Brokersnek / Fotó: James Leynse / Corbis / Getty Images

A Budapesten született, nyolcvanéves Thomas Peterffy alapította és elnökölte diszkont befektetési szolgáltató a tavalyit 19 százalékkal túlszárnyaló, 1,365 milliárd dolláros árbevételt termelt a szeptember végén zárult negyedévben, amivel meghaladta az 1,337 milliárdos elemzői becslést is.

A megugró bevételekkel párhuzamosan a profit is szépen hízott, ezen a soron ugyancsak közel ötödével magasabb, 199 millió dolláros tételről adott számot.

Az egy részvényre jutó tisztított eredmény (EPS) éves alapon 13 százalékkal nőtt, ám még ezzel is csalódást keltett, a piac ugyanis 1,82 dolláros EPS-re számított az 1,75 dolláros tényadattal szemben.

A nettó kamatbevételek 9 százalékkal, 802 millió dollárra emelkedtek, a magasabb kamatoknak és a hitelállomány bővülésének köszönhetően. A jutalékból származó bevételek 31 százalékkal ugrottak meg a tavalyihoz képest, 435 millió dollárt hozva az IBKR konyhájára a továbbra is dinamikusan bővülő ügyfélszámnak és a brókerház online platformján aktívan kereskedő kisbefektetőknek köszönhetően. A másik oldalon az általános és adminisztratív kiadások jócskán elszabadultak, 67 százalékkal nagyobb terhet róva a társaságra.

Százezerszám gyűjti az ügyfeleket az Interactive Brokers

Az Interactive Brokers az elmúlt egy év során 689 ezer új felhasználót szerzett, ami 28 százalékos bővülés 2023 szeptemberének végéhez képest. A társaság ezzel már 3,12 millió ügyféllel büszkélkedhet. Ők összesen 541,5 milliárd dollárt fialtattak a diszkontbrókercégnél, ami 9 százalékos vagyonbővülés éves alapon. A felhasználók ráadásul a korábbinál aktívabban forgatták a pénzüket, napi átlagban 2,7 millió tranzakciót végrehajtva az egy évvel korábbi 1,91 millióval szemben.

A Bloomberg Billionaire Index 46,3 milliárd dollárra taksálja Peterffy vagyonát, amivel a magyar származású üzletember a 29. leggazdagabb ember jelenleg a Földön.

 

A társaság részvényárfolyama 4,2 százalékos eséssel reagált a várakozáson aluli negyedéves eredményre, az IBKR azonban ezzel együtt is remek évet fut, piaci értéke 84 százalékkal nőtt idén.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.