BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Budapest,-,Jan,20:,Logotype,Of,Otp,Bank,Over,The

OTP: osztalékeső és 30 százalék feletti rali jöhet

A Concorde minden más elemzőháznál optimistább, 24 800 forintos célárat határozott meg a magyar nagybank részvényeire. Az OTP jövőre közel ezer forint osztalékot fizethet papíronként, és a Luminor-felvásárlás elmaradása esetén tovább növelheti a részvényesi juttatások mértékét.

Jókora céláremeléssel tette le a voksát az OTP mellett a Concorde, amely még az előző héten frissítette a legnagyobb magyar bankra vonatkozó vállalatértékelési modelljét.

OTP, bank, célár, Concorde, Bucharest,,Romania,-,June,28,,2020:,A,Logo,Of,The
Minden korábbinál többet érhet az OTP / Fotó: Shutterstock

A brókerház 1800 forinttal toldotta meg eddigi árfolyam-várakozását, és immár 24 800 forintra taksálják az OTP-papírok értékét.

Ez 33 százalékos felértékelődési lehetőség a hétfői záróárhoz képest, ami alapján a legkevésbé sem meglepő, hogy továbbra is vételre ajánlják a részvényt.

A Concorde ezzel jelenleg a legoptimistábbnak számít, a legmagasabbra várva a papírt a társaság részvényeit követő 14 elemzőház közül. Az LSEG adatbázisában szereplő konszenzusos célár ugyanis jóval alacsonyabb, 21 407 forint, ami 14,7 százalékos hozammal kecsegtet 12 havi távlaton. 

Jókora osztalékot fizethet az OTP

A felsrófolt célárat több érvvel indokolja a Concorde. Egyfelől az OTP-től bőkezű részvényesi juttatásra számíthatnak a befektetők, a bank ugyanis 2024-ben megtermelt profitjának negyedét osztalék formájában fizetheti ki jövőre. 

Ez becslésük szerint 927 forint körüli összeget jelentene részvényenként, ami 4,9 százalékos osztalékhozamnak felel meg. 

Megítélésük szerint a piaci konszenzus konzervatív a várható osztalékpályát illetően, a vezetőség jövő évi bejelentése így kellemes meglepetést hozhat a piacoknak. Emellett a társaság jelenleg is zajló, 60 milliárd forint összértékű részvény-visszavásárlási programja is támogathatja az árfolyam emelkedését.

Kicsúszhat a Luminor a magyar bank kezei közül

A brókercég szerint a bőkezűbb részvényesi juttatások mellett szól az is, hogy bár az OTP a Luminor felvásárlására készül, ám a Concorde korlátozott esélyt lát arra, hogy a balti kormányok rábólintsanak egy ilyen akvizícióra, ők ugyanis inkább egy nyugat-európai vagy lengyel vevőt részesítenének előnyben. Ha meghiúsul az OTP történetének legnagyobb bankvásárlása, úgy az osztalékfizetési ráta emelésére vagy a részvény-visszavásárlásra fordított összeg növelésére kényszerülhet, mert a CET1 tőkemegfelelési mutatója 20 százalék fölé emelkedhet 2025-re.

A reálbérek emelkedése gyorsíthatja az OTP profittermelését

A Concorde az eddiginél magasabb profitra számít az OTP-től idén és a következő két év során is, mivel a bank fő piacain tapasztalható reálbér-növekedés gyorsíthatja a betétállomány és a díjbevételek bővülését, még a visszafogottabb vállalati hitelezés mellett is.

A brókercég szerint az OTP adózott nyeresége 1036 milliárd forint lehet 2024-ben. 

  • Ez közel 5 százalékos növekedést jelentene a tavalyihoz képest, 
  • egyúttal a célszám 6 százalékkal magasabb a Concorde eddigi várakozásánál, 
  • és 1 százalékkal meghaladja az elemzői konszenzust is. 

A jövő évi és a 2026-os profitvárakozásuk 4, illetve 3 százalékkal magasabb a szélesebb elemzői kör által prognosztizáltnál.

Az OTP papírjaival kedd délután 0,2 százalékos pluszban kereskedtek a Budapesti Értéktőzsdén, az év eleje óta 18 százalékkal került feljebb a jegyzés. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.