BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
LUS_IMG_5038

OTP: mintegy 30 százalékos drágulás jöhet, rakétaként emelkedhet a részvény

Újabb céláremelés érkezett a legnagyobb magyar bank részvényeire. A Patria Finance elemzése alapján közel 30 százalékkal, 24 200 forintig ralizhat az OTP kurzusa.

Újabb elemzőháztól kapott elismerést az OTP. A Patria Finance legújabb elemzésében jócskán megemelte a legnagyobb magyar bank részvényeinek árfolyamkilátásait.

OTP, rali, részvény, Patria Finance, LUS_IMG_5038
Közel 30 százalékos rali jöhet az OTP részvényeinél / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A K&H Értékpapír cseh anyavállalata 20 600-ról 24 200 forintra módosította a 12 havi célárat, ami 28 százalékos felértékelődési lehetőséggel kecsegtet a pénteki záróárhoz képest. A bőséges hozampotenciál miatt továbbra is vételre ajánlott a bankpapír.

A magasabb „árcédulát” elsősorban a csökkenő kamatkörnyezettel, illetve a javuló régiós makrogazdasági kilátásokkal indokolja a brókerház, kiemelve, hogy az OTP első féléves eredményei megerősítették a korábbi előrejelzéseket, és a további várható növekedés, valamint az elmúlt időszakban a diszkontráták csökkenése is magasabb fair értéket eredményez.

A régiós szinten is meghatározó magyar bank a Patria Finance várakozásaival összhangban 

  • részvényenként 1907 forint nyereséget termelt, 
  • mérlegfőösszege 15 százalékkal, 
  • a bruttó hitelállománya pedig 11 százalékkal nőtt 2024 első felében éves szinten.

A második félévben további hitelbővülésre lehet számítani, különösen a magyar lakossági hitelportfólióban, de a régiós országok közül Bulgáriában is erős lehet a növekedés.

A mostani rali után sem drága még a bankpapír

Az elemzés szerint a kamatkörnyezet csökkenése ellenére az OTP továbbra is erősen teljesíthet, ugyanis a hitelezési tevékenység növekedésével a kamatmarzsok csökkenésének potenciális negatív hatása kevésbé lehet hangsúlyos. A hitelezési tevékenység növekedése a régióban pedig alapvetően szintén csak kedvező lehet a bank számára.

A Patriánál úgy vélik, a részvényárfolyam mostani emelkedése ellenére a bank értékelése továbbra is viszonylag alacsony. Az év első felében megfigyelt magas saját tőke arányos megtérülés (ROE) azonban fenntartható tendenciának tűnik, amely miatt az értékeltség még mindig nem tűnik magasnak az előretekintő egy részvényre jutó saját tőke 1,2-1,3 szorosán sem. Hasonló diszkont látható a P/E-ráták esetében is.

Luminor-vásárlás helyett magasabb osztalék érkezhet

Kiemelik, hogy az OTP legújabb célpontjának, a Baltikum egyik nagybankjának, a Luminornak a felvásárlása bizonytalan a sajtóhírek alapján, emiatt akár szóba is kerülhet az osztalék emelése. A Patria Finance ezzel együtt konzervatívan a korábbi kifizetési hányadokat vette figyelembe, és azzal számol, hogy a részvény-visszavásárlással együtt az éves nyereség 20-25 százalékát fordíthatja részvényesi juttatásra az OTP. 

A bank idén 535 forint osztalékot fizetett, de jövőre már 769 forintos osztalékra számít az elemzőház. A jelenlegi árfolyam mellett ez négy százalékos osztalékhozamnak felel meg.

Egyre optimistábban látják az elemzők az OTP kilátásait

Az OTP széles körű elemzői megítélése kifejezetten kedvező. Az LSEG adatbázisában szereplő konszenzusos célár 21 407 forint, ami 13 százalékos ralit vetít előre. A bankpapírt követő 14 befektetési szolgáltató közül 11 javasol vételt, és mindössze egy bróker szerint érdemes eladni azt.

Legutóbb a Concorde srófolta fel a bankrészvény célárát, még a Patria Finance elemzésében szereplőnél is magasabbra, 24 800 forintra taksálva annak értékét. Ez egyúttal a legmagasabb szakértői prognózis mind közül. A magyar brókercég ezt az OTP eredménytermelő képessége mellett a várható magas osztalékfizetéssel indokolta. Utóbbi szerintük elérheti a részvényenkénti 927 forintot 2025-ben.

Az OTP részvényei 0,3 százalékkal drágultak hétfő délelőtt, az év eleje óta pedig ötödével nőtt a társaság tőzsdei értéke.

Az árfolyamot az OTP sajátrészvény-vásárlásai is hajtják felfelé, a nagybank az előző héten összesen 77 219 részvényt vett vissza a piaci forgalomban, 18 705 forintos átlagáron, 1,44 milliárd forintot fordítva az „árfolyam-karbantartó” műveletekre.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.