BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra a fellegekben jár a bitcoin, ész nélkül zsákolják a kriptodevizát a befektetők

A legnagyobb kriptodeviza futamát a makrogazdasági fejlemények és a novemberi elnökválasztás is segítik. A bitcoin ETF-jei iránt is rég nem látott az érdeklődés.

Hajszálnyira megközelítette a 70 ezer dolláros lélektani határt a bitcoin árfolyama hétfő hajnalban: a legnagyobb kriptodeviza kurzusa 69 400 dollár környékéig ugrott fel a főként ázsiai szereplők részvételével zajló hajnali kereskedésben, mielőtt kisebb korrekcióba kezdett, és visszaesett a 69 ezres árfolyamszint alá.

Bitcoin symbol on digital display. Crypto currency and digital wallets background. Block chain in world of technological progress and innovation
Nagyot menetel a bitcoin, ismét 70 ezer dollár környékén az árfolyam / Fotó: Getty Images

Erős héten van túl a bitcoin

A bitcoin az elmúlt egy hétben közel 10 százalékkal értékelődött fel, ennek a futamnak a hátterében főként két tényezőt lehet megfigyelni.

  • Egyrészt a globális kamatcsökkentések nyomán egyre csak javul a kockázati eszközök, mint a bitcoin, piaci környezete, lévén a biztos befektetésnek tekintett államkötvények hozama csökkenésnek indult.
  • Másrészt az amerikai elnökválasztást egyre inkább pozitív eseménynek fogják fel a kriptopiacon, míg korábban nagy kockázati tényezőként tekintettek rá: Donald Trump után ugyanis Kamala Harris is félig-meddig, de beállt a szektor mögé, egyre jobban hangsúlyozva, hogy Bidennel szemben és republikánus ellenfelével egyetértésben, ő sem ellensége a kriptopiacnak.

A bitcoin az idén 55 százalékot erősödött, az elmúlt 12 hónapban pedig 129 százalékos a felértékelődés.

 

A bitcoin iránti érdeklődés egyértelmű növekedése azonban a januárban induló ETF-eken keresztül is látványos: a legnagyobb kriptodeviza amerikai tőzsdén kereskedett alapjai az elmúlt héten 2,4 milliárd dollárral tudták növelni nettó tőkeállományukat, ekkora beáramlásra pedig már hónapok óta nem volt példa.

David Lawant, a FalconX kriptobrókercég kutatási vezetője a Bloombergnek kiemelte:

Az opciós piac azt mutatja, a választás napjaiban hatalmas volatilitásra készülnek a befektetők, az árfolyam várható csapkodása azonban csak egypár napra koncentrálódik, előtte-utána nem számolnak hatalmas izgalmakkal a befektetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.