BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bitcoin lehet a gyenge kínai stimulus legnagyobb nyertese: megindult az árfolyam, javulnak a kriptopiaci kilátások

A legnagyobb kriptodeviza a vártnál gyengébb kínai gazdaságélénkítő csomag láttán nyomban hegymenetbe kapcsolt, közel háromszázalékos pluszt hozott össze a hétvége folyamán. A bitcoinnak az október történelmileg is kiemelkedően erős hónapja szokott lenni, és ez jó eséllyel az idén sem lesz másképp.

Csalódtak a befektetők a kínai kormányzat szombaton bejelentett gazdaságélénkítési csomagjában, a nemzetközi tőke pedig azonnal megindult kifelé a távol-keleti tőkepiacról, és – legalább részben – a kriptopiac legnagyobbja, a bitcoin felé vette az irányt – vélik a Bloombergnek nyilatkozó elemzők.

Bitcoin - virtual currency
A bitcoin örül a gyengére sikerült kínai stimulusnak / Fotó: Shutterstock

A bitcoinnak jól jött a kínai stimulus

A bitcoin a várakozásoktól konkrétumok terén egyértelműen elmaradó kínai bejelentést követően 2,8 százalékkal erősödött a hétvége során, ezzel kétheti csúcsra kúszott az árfolyam, amely jelenleg 64 600 dollár környékén jár. A bitcoin év elejétől mérve 52 százalékos pluszt mutat, az elmúlt 12 hónapot nézve viszont 140 százalékot erősödött a legnagyobb kriptodeviza.

 

A nemzetközi tőke megmozdulása mögött elsősorban az a feltételezés áll, miszerint a számottevő kormányzati stimulus hiányában a kínai részvénypiacok elmúlt hetekben látott ralija minden bizonnyal végéhez érkezhetett, mivel egy látványos tőkeinjekció nélkül fenntarthatatlan lehet a gazdasági problémák tömkelegével küzdő ország cégeinek felértékelődése. 

A csalódást keltő stimulus azért is tesz nagyon jót a kriptopiacnak, mert korábban azt lehetett látni, hogy a befektetők a bitcoinból szálltak ki, hogy felülhessenek a kínai ralira, így a távol-keleti tőzsdei felülteljesítés nettó negatív hatással volt a digitális eszközökre

– mondta Caroline Mauron, az Orbit Markets alapítója.

A bitcoin felfutása mögött azonban a szakértők szerint két, Kínától teljesen független tényező is meghúzódik: 

  • egyrészt Donald Trump választási esélyeinek vélt javulása, melynek a kriptopiac a republikánus politikus kriptopártisága nyomán örül, 
  • másrészt a Mt. Gox tíz éve bedőlt kriptotőzsde ügyfélkártalanítási programjának elodázása, ami csökkenti az eladói nyomást a piacon, ezáltal stabilizálja az árakat.

De a történelmi tapasztalatok is a bitcoin erősödése mellett szólnak: az október ugyanis a token hagyományosan egyik legerősebb hónapja szokott lenni, átlagosan 20 százalékos havi felértékelődéssel. 

A historikus adatok azt mutatják, hogy a rali nagyobb része a hónap második felére szokott koncentrálódni, így az idén kifejezetten jó esélyei vannak egy októberi futamnak

– emelte ki Sean Farrell, a Fundstrat Global Advisors digitális eszközstratégiáért felelős vezetője egy friss jegyzetben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.