BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó Péter: ha nem Donald Trump nyer, akkor nagyon nehéz időszak elébe nézünk

Az ukrajnai háború könnyen eszkalálódhat, amiből akár kitörhet a harmadik világháború is a külgazdasági és külügyminiszter szerint. Szijjártó Péter elítélte Brüsszel háborúpártiságát, és várva várja az amerikai elnökválasztást. A tárcavezető úgy látja, Donald Trump hozhatja el a békét a térségbe.

Brüsszelben egyetértés van abban, hogy az eszkalációs kockázat, a közeledő tél és a szankciók kikerülése miatt nagy a baj Ukrajna vonatkozásában. Magyarország szerint itt lenne az ideje annak, hogy a háborúpárti megközelítést végre a békepárti politika váltsa fel – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

Szijjártó Péter szerint Donald Trump hozhatja el a békét Ukrajnába
Szijjártó Péter szerint Donald Trump hozhatja el a békét Ukrajnába / Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Szijjártó Péter szerint Brüsszel még mindig háborúpárti

Szijjártó Péter az európai uniós külügyi tanácsülést követő sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a fő napirendi pont ezúttal is az ukrajnai háború volt. A tárcavezető rámutatott, hogy közeledik a tél és az ukrajnai energetikai infrastruktúra jelentős része megsemmisült. A miniszter kitért arra is, hogy a szankciókat egyre több európai vállalat egyre nagyobb mértékben kikerüli harmadik országok közbeiktatásával.  

Tehát nagy a baj, és könnyen még nagyobb lehet ez a baj, hiszen a csatatéri jelentések szerint egyre intenzívebbek a harcok, könnyen lehet eszkaláció, jön a tél, amely kemény lehet, és a szankciókat egyre nagyobb mértékben kerülik el.

A miniszter szerint két megközelítés van: egy háborúpárti és egy békepárti. Az előbbit éveken át próbáltuk, sikertelenül, míg az utóbbit még nem engedték kipróbálni. „Ezért azt gondoljuk, hogy majdnem ezer nap kudarca után itt lenne az ideje annak, hogy a háborúpárti megközelítést a békepárti megközelítés váltsa fel.” 

Szijjártó Péter bírálta a háborúpárti brüsszeli álláspontot, amelynek keretében további fegyverszállítást és újabb büntetőintézkedéseket sürgetnek, illetve a leszállított fegyverek oroszországi célpontok elleni bevethetőségének engedélyezését. 

Megpróbálják elnémítani a békepárti hangokat, ahelyett, hogy végre őszintén szembenéznének azzal, hogy majdnem ezer nap háborúpárti megközelítése kudarcot vallott. 

„Van, aki már úgy beszél itt a béke hangjával fellépőkről, mint akik a veszélyt jelentik. Egyesek úgy érvelnek, hogy azért nem lenne jó most béketárgyalásokat kezdeni, mert Ukrajna nem áll jól. Hát kérdezem én, hogyha Ukrajna nem áll jól, akkor ez nem ugyanazt bizonyítja-e, amit mi mondunk?” – tette fel a kérdést. 

Donald Trump menthet meg a harmadik világháborútól

A miniszter igazat adott Donald Trump volt amerikai elnöknek abban, hogy minden egyes perccel, órával és nappal nő az ukrajnai eszkaláció, azaz a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfrontáció kockázata. „Mi továbbra is azt az álláspontot képviseljük, hogy a harmadik világháborúnak úgy lehet a legnagyobb eséllyel az elejét venni, hogyha ez a háború minél előbb véget ér Ukrajnában (…).”

Én azt gondolom, hogy ha Donald Trump nyerni tud az Egyesült Államokban, akkor rövid időn belül visszaköltözhet a béke Közép-Európába. Ha másként döntenek az amerikai választópolgárok, akkor nekünk Európában, és azon belül Közép-Európában is nagyon nehéz időszakra kell berendezkednünk.

„Ezért vágjuk a centit az amerikai elnökválasztásig, néhány hét, mert azt gondoljuk, hogy Donald Trump elnök úr győzelme hozhat egy olyan változást a nemzetközi politikai életben, amely magával hozza a béke minden eddiginél nagyobb reményét” – fűzte hozzá. 

Szijjártó Péter: Magyarország kész a békéért dolgozni, az pedig tárgyalásos megoldást kíván

Magyarország részt vesz a Béke barátai nevű csoport alakuló ülésén pénteken New Yorkban. Az ülésnek az a mondanivalója, hogy az ukrajnai háborúnak nincs megoldása a csatatéren, azt kizárólag tárgyalásokkal lehet megoldani – véli Szijjártó Péter.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.