BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
erdély autópálya

Új erdélyi autópályát jelentett be a román kormány

Az A8-as autópálya Marosvásárhely és Ungheni között húzódik majd, 304 kilométer hosszan. Az új erdélyi autópálya mintegy 96 milliárd forintba kerülne.

Az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya újabb székelyföldi szakaszára, a Gyergyóalfalu–Ditró sztrádaszakaszra kiírták a közbeszerzési eljárást – közölte hétfőn Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter a Facebook-oldalán.

erdély autópálya
A most bejelentett A8-as autópálya Erdélyt kötné össze Moldvával / Fotó: AFP

Az A8-as autópálya Marosvásárhely és a moldvai Ungheni között épül, és a Székelyföldön is áthalad. A Hargita megyei Gyergyóalfalu és Ditró közötti rész a második székelyföldi szakasz, melynek tervezésére és kivitelezésére kiírták a közbeszerzési eljárást. A vonatkozó szerződést hétfőn tették közzé az elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP), az ajánlatokat november 25-ig várják.

Sorin Grindeanu közölte:

a 14,4 kilométeres Hargita megyei szakasz elkészítésének költsége 1,2 milliárd lej, azaz mintegy 96 milliárd forint. A kivitelezőnek 34 hónap alatt kell megépítenie, ebből 10 hónap a tervezési időszak.

A gyergyószéki a négy hegyvidéki szakasszal rendelkező sztráda egyik legnehezebben kivitelezhető része, 21 felüljáró és viadukt tartozik hozzá, három ezek közül vadátkelő. Gyergyóalfalunál közúti csomópont is lesz.

A miniszter szerint a Gyergyóalfalu–Ditró szakasz az első a sztráda négy, együtt 116 kilométeres hegyi szakasza közül, melyre tendert hirdettek. A következő a Maros megyei Sóvárad és Gyergyóalfalu közötti 32,4 kilométeres szakasz lesz. November végéig a Ditró és a Neamt megyei Gerinces közötti 37,9 kilométeres szakaszra, míg a Gerinces és Piprig közötti 31,5 kilométer szakaszra is tendert hirdetnek – írta. A 23,5 kilométeres Nyárádszereda-Sóvárad szakasz tervezésére és építésére korábban kiírt tenderre eddig két török vállalat jelentkezett.

Az első székelyföldi szakasz kivitelezési szerződését februárban írták alá, a Marosvásárhely és Nyárádszereda közti szakasz megépítésére a török Nurol Insaat Ve Ticaret AS kapott megbízást.

Az A8-as autópálya Marosvásárhely, valamint a Románia és Moldova határán fekvő Ungheni között húzódik majd 304 kilométer hosszan.

Újra megpróbálkoznak a románok az északi-erdélyi autópálya építésével

A hányatatott sorsú A3-as észak-erdélyi autópálya Berettyószéplak és Bisztraterebes közötti 26,36 kilométeres szakaszának megépítésére már két ízben szerződést kötöttek a románok, talán most harmadjára be is fejeződik az építkezés.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.