BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bitcoin - virtual currency

Egy dokumentumfilmben megnevezték a bitcoin alapítóját

A kriptós közösség és önjelölt nyomozók több mint egy évtizede keresik a választ, hogy ki állhat a bitcoin mögött. Az HBO dokumentumfilmje egy kanadai szoftverfejlesztőt nevezetett meg alapítónak.

Peter Todd kanadai szoftverfejlesztő Szatosi Nakamoto, vagyis Todd áll a bitcoin mögött – legalábbis ezt állítja az HBO Money Electric: The Bitcoin Mystery című dokumentumfilmje, amit magyar idő szerint ma éjszaka mutattak be. Az érintett azonban a közösségi médiában cáfolja a feltételezést.

Bitcoin - virtual currency
Több mint tíz éve keresik, hogy ki állhat a bitcoin mögött / Fotó: Shutterstock

A dokumentumfilm készítője, Cullen Hoback közvetett bizonyítékokat tudott bemutatni, például egy korai fórum bejegyzéseit: Todd 2010-ben regisztrált a Bitcoin fejlesztőinek munkáját összefogó Bitcointalk.org fórumra, de azt állította, hogy csak később kezdett komolyan foglalkozni a kriptovalutával.

Szatosi nyelvezete alapján a korábbi oknyomozók megállapították, hogy a bitcoin atyja angol anyanyelvű és Észak-Amerikában élhet, am szintén igaz Toddra. A kanadai programozó régóta ismert tagja és trollja a kriptopénzes közösségnek, de nem merült fel a neve, mivel a bitcoin létrejöttekor még nem végezte el az egyetemet, fiatal volt és rendszeresen kritizálta Szatosi kódját.

A kérdésre a kriptós közösség és önjelölt nyomozók több mint egy évtizede keresik a választ, sokak szerint Len Sassaman, egy 2011-ben elhunyt programozó állhatott a bitcoin megalkotása mögött a 2008-as gazdasági világválságra való reakcióként. Felmerült Nick Szabo, Hal Finney és Adam Back neve is, de mind tagadták a feltételezést.

Miért fontos, hogy ki alkotta meg a bitcoint?

A bitcoin egyik legfontosabb vonása ugyanis jelenleg, hogy létrehozását nem lehet sem érdekcsoporthoz, sem országhoz, sem politikai irányultsághoz kötni. Ez a kötetlenséget jelenik meg a blokklánc decentralizáltságában is, azaz abban, hogy a bitcoinnak nincs egy központi felügyelő hatósága, mely bármilyen szinten befolyásolni tudná a token működését.

Ráadásul a hatóságok sem tudnak nyomást gyakorolni az alapítóra. Ha viszont ezek után lehetne egy nevet kötni a bitcoinhoz, ennek a teljes függetlenségnek egy vonásra vége lenne. Ha kiderülne, pontosan ki is áll a bitcoin mögött, az illető politikai vagy világnézeti háttere minden, a tokennel kapcsolatos döntést befolyásolna: 

akik egyetértenek Szatosival, közelebb kerülnének a tokenhez, akik viszont nem, könnyedén ellene fordulhatnának.

Azt is érdemes hangsúlyozni, hogy Szatosi Nakamoto 750 ezer bitcoint birtokol, ami 47 milliárd dolláros vagyont biztosítana neki, ezzel a világ 30. leggazdagabb emberének számítana. Ugyanakkor Peter Todd cáfolja a feltételezést és rámutatott arra, hogy a közvetett bizonyítékok nem állnak erős lábon, ráadásul a film készítői veszélybe sodorták az életét a vádaskodással.

Tény, hogy a múltban már nem egy emberre fogták rá, hogy ő lenne Szatosi, újságcikkek, videók formájában. Eddig minden ilyen felvetést gyorsan cáfolták az érintettek, ráadásul közvetlen bizonyíték soha nem került.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.