BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi lépés: változtatna a FIFA az átigazolási szabályokon

Széles körű egyeztetést kezdeményez a futballvilág szereplőivel a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség az átigazolási rendszer potenciális átalakításáról, miután az Európai Unió Bírósága nemrégiben kimondta, hogy a transzferszabályzat egyes pontjai sértik az uniós jogot.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt korábban, az Európai Unió Bírósága október elején Lassana Diarra ügye kapcsán hozott ítéletében kimondta, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) jelenleg érvényes átigazolási szabályzatának egyes pontjai ellentétesek az uniós jogszabályokkal, mivel sértik a játékosok szabad munkavállaláshoz való jogát.

FIFA, Infantino
Gianni Infantino FIFA-elnök a szervezet idei kongresszusán. A FIFA az EU-s bírósági döntés hatására változtatna az átigazolási szabályokon / Fotó: AFP

A FIFA most reagált a döntésre: a BBC cikke szerint a nemzetközi szövetség széles körű egyeztetést kezdeményez a futballvilág szereplőivel arról, hogy milyen változtatások lehetnek szükségesek az átigazolási szabályokban.

A Diarra-ügyben hozott EU-s bírósági döntés lehetőséget ad arra, hogy modernizáljuk a futballt szabályozó jogszabályi kereteket, ami egyébként is megválasztása óta kifejezett célja Gianni Infantino elnöknek

– fogalmazott a FIFA jogi és panaszkezelési irodájának vezetője, Emilio Garcia Silvero.

A FIFA megakadályozta Diarra átigazolását, a játékos pert nyert ellene

Az ügy előzménye, hogy Lassana Diarra 2013-ban négyéves szerződést írt alá a Lokomotiv Moszkva csapatához, ám ebből mindössze egyet töltött le, mert 2014 augusztusában az orosz együttes egyoldalúan felbontotta a megállapodást, többek között azzal az indokkal, hogy Diarra nem járt edzésre. A vélt szerződésszegés miatt a Lokomotiv 10 millió euró kártérítést követelt a labdarúgótól, és a FIFA békéltető, vitarendező testületének segítségét kérte, amely az egyesületnek adott igazat. 

FBL-ESP-REAL MADRID-RACING SANTANDER
Lassana Diarra (jobbra) még a Real Madrid játékosaként / Fotó: AFP

2015-ben a belga Charleroi szerette volna szerződtetni Diarrát, de megerősítést kértek a FIFA-tól, hogy a futballista szabadon igazolható, illetve hogy őket mint klubot nem terheli felelősség a Diarra által a Lokomotiv Moszkvának fizetendő kártérítésért. Hetekkel később ugyan meg is kapta az erről szóló igazolást a Charleroi, de mivel az átigazolási időszaknak addigra már vége volt Belgiumban, így a csapat elállt az üzlettől. 

Diarra ezután a belga bíróságon perelte be a FIFA-t, mondván, a nemzetközi szövetség az átigazolás meghiúsításával megsértette az EU-n belüli szabad munkavállaláshoz való jogát, emellett a belső piaci verseny védelméről szóló alapelvet is. 

Az egykor a Real Madridban és a Chelsea-ban is játszó középpályás egyúttal hatmillió euró kártérítést is követelt. 

A belga bíróság első fokon a focistának adott igazat, ám csak az eredetileg követelt összeg töredékét, mindössze 60 ezer eurót ítélt meg a javára, a fellebbviteli bíróság ezt követően fordult az EU bíróságához, hogy formáljon véleményt az uniós jogsértéseket illetően.

Ennek a sagának a végére került pont október elején, bár hatmilliós kártérítést továbbra sem kapott Diarra, de az EU-s bíróság ítélete – amely kimondja, hogy a FIFA jelenlegi szabályzata nem felel meg az uniós jogelveknek – minden bizonnyal komoly változásokat fog hozni a transzferpiacon, és a FIFA mostani lépése is ebbe az irányba mutat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.