BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group C Slovenia v Serbia

Foci-Eb 2024: erdélyi magyar vezeti a Magyarország számára sorsdöntő meccset

A magyar labdarúgó-válogatott továbbjutása szempontjából sorsdöntő mérkőzést vezet a nagykárolyi születésű játékvezető a németországi Európa-bajnokságon. Kovács István a cseh–török csoportmeccsen fújja a sípot, amelyen eldől, bejut-e a nyolcaddöntőbe Magyarország.

Két-két meccset rendeznek egy időben szerdán a labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének záró fordulójában: Szlovákia Romániával és Ukrajna Belgiummal 18 órakor mérkőzik, majd Csehország Törökországgal, Georgia pedig Portugáliával játszik 21 órakor. Számunkra a legnagyobb jelentőségű a cseh–török találkozó, amelyen a háromból két eredmény is a magyar válogatott továbbjutását jelentené. Ezt az összecsapást az erdélyi magyar Kovács István vezeti. A nagykárolyi születésű játékvezetőnek nem ez lesz az első fellépése az Eb-n, a Szlovénia–Szerbia-mérkőzésen is fújta már a sípot.

Foci-Eb 2024, Kovács István
Foci-Eb 2024: a nagykárolyi születésű Kovács István a magyarok szempontjából sorsdöntő meccsen bíráskodik / Fotó: AFP

A hamburgi meccsen ezúttal is Vasile Marinescu és Ovidiu Artene segíti a munkáját partjelzőként, a negyedik játékvezető a norvég Espen Eskas lesz, míg a VAR-szobában a lengyel Tomasz Kwiatkowski foglal majd helyet.

Foci-Eb 2024: hogyan juthat tovább a magyar válogatott?

A torna lebonyolításából adódóan a hat csoportharmadik közül a legjobb négy kvalifikálja magát a kieséses szakaszba. Magyarországnak tehát abban kell bíznia, hogy ezekből a válogatottakból kettő rosszabbul teljesít nála. Horvátországot már sikerült megelőznünk a minitabellán, ugyanakkor az angol–szlovén döntetlen miatt

csak abban bízhatunk, hogy a törökök és a portugálok sem kapnak ki.

Ezenkívül még egy eredmény kedvez a mieinknek, ha Csehország legalább háromgólos különbséggel győz Törökország ellen.

Az E csoportban viszont már csak csodával határos módon jöhet össze egy, a magyaroknak kedvező végeredmény, mivel 

  • két forduló után mind a négy csapatnak – a románnak, belgának, szlováknak és az ukránnak – 3-3 pontja van, és 
  • mindegyiknek jobb a gólkülönbsége. 

Például a Románia–Szlovákia-meccsen egy nagy arányú – legalább négygólos – szlovák vereségnek a valószínűsége elég csekély.

Az mindenesetre biztos, hogy továbbjutás esetén a magyar válogatott ellenfele Portugália lenne jövő hétfőn 21 órakor Frankfurtban. 

Fotó: M4 Sport

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.