BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan török elnök és felesége, Emine a németországi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjének Hollandia-Törökország mérkőzése előtt a berlini Olimpiai Stadionban

Erdogan szerint a büntetést nem Merih kapta, hanem a török nemzet

A negyeddöntőt a helyszínen, Berlinben megnéző köztársasági elnök úgy véli, hogy az UEFA egy politikai ítélettel sújtotta a török válogatottat, ezzel együtt pedig Törökországot.

A Hollandia–Törökország mérkőzésről hazautazva Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök a repülőgépen interjút adott török újságíróknak. Kiemelte, hogy gratulál a Török Labdarúgó-szövetség elnökségének, a stábnak és mindenkinek, aki hozzájárult a sikeres szerepléshez.

ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan török elnök és felesége, Emine a németországi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjének Hollandia-Törökország mérkőzése előtt a berlini Olimpiai Stadionban
Recep Tayyip Erdogan török elnök és felesége, Emine a foci-Eb negyeddöntőjén / Fotó: Abedin Taherkenareh

Véleménye szerint ezt a meccset az UEFA Merih Demiral eltiltása kapcsán hozott elhamarkodott és igazságtalan döntésének árnyékában játszották.

A büntetést nem Merih kapta, hanem a török nemzet

– hangsúlyozta.

Hozzátette: az UEFA Merihnek adott kétmeccses eltiltása komoly árnyékot vetett az Európa-bajnokságra. Úgy gondolta, ezt nem lehet megmagyarázni, ez tisztán politikai döntés.

A köztársasági elnök mellett ott ült a díszpáholyban a korábbi világbajnok német válogatott középpályás, a török nemzetiségű Mesut Özil. Az exfutballista a meccs előtt az Instagramon keresztül osztott meg egy fotót Demiral ünnepléséről. Néhány nappal korábban Özil félmeztelenül pózolt egy fotón, amelyen a mellkasi tetoválása látható három félholddal és egy üvöltő farkassal – a „szürke farkasokkal” kapcsolatos szimbólumokkal.

Erdogan mellett mások is kiálltak Demiral mellett

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, az Ausztria–Törökország mérkőzésen, a nyolcaddöntőben a törökök gólszerzője, Merih Demiral a második találata után a Szürke Farkasok jelével ünnepelt. A másként csak farkastisztelgésnek nevezett kézjelet egy szélsőséges jobboldali szervezetnek tulajdonítják. Az UEFA a nacionalista mozdulat miatt két meccsre eltiltotta Demiralt a válogatottól, vagyis a védő kihagyja a Hollandia elleni meccset, és az elődöntőt is, ha válogatottja esetleg továbbjutna. A török külügyminisztérium elfogadhatatlannak minősítette az UEFA ítéletét.

A török szurkolók kemény magja azt közölte, hogy a farkastisztelgés egy török nemzeti szimbólum, és nem soviniszta vagy rasszista jelzés. A kézjelet a török Ülkücü mozgalom használja. A csoport egy elég szélsőséges szervezet, akik vállaltan gyűlölik a kurdokat, örményeket, zsidókat és még sok más vallási vagy nemzetiségi közösséget. Törökországban a kézjelet az MHP párt is használja, amely Recep Tayyip Erdogan kormányának partnere.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.