BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ffiro : 05.07.2024, Football, Soccer: UEFA EURO 2024, EM, European Championship 2024, Quarterfinals 1/4 Finals, M45, Match 45, ESP, Spain - GER, Germany

Foci-Eb 2024: Németország fellázadt, újrajátszást követel – megszólalt a „tettes”

Már több mint háromszázezren aláírtak egy online petíciót, amely kéri, bírói hiba miatt játsszák újra a Spanyolország–Németország negyeddöntőt a labdarúgó-Európa-bajnokságon. Marc Cucurella beismerte, kézzel ért a labdához Jamal Musiala lövését követően a spanyol tizenhatoson belül, de szerinte a szakértőknek van igazuk: nem volt tizenegyes. Mindenesetre tény, a házigazda kiesett, ahogy az is, nem először született kétes játékvezetői ítélet a németek meccsén.

„A labda eltalálta a kezemet, mégis nyugodt voltam azzal kapcsolatban, hogy milyen döntést hoz a játékvezető. Ha a szakértők azt mondják, hogy nem volt kéz, akkor nem volt kéz” – nyilatkozta a 25 éves Marc Cucurella a spanyol labdarúgó-válogatott vasárnapi sajtótájékoztatóján. Mint ismert, Spanyolország 2-1-re nyert pénteken a házigazda Németország ellen az Európa-bajnokság negyeddöntőjében, és a legjobb négy közé jutott. A németek mégsem tudnak beletörődni a kiesésbe…

Foci-Eb 2024, Cucurella, kezezés
Foci-Eb 2024: a pillanat, amikor Musiala lövése Cucurella kezével találkozik / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Foci-Eb 2024: kétes játékvezetői ítéletek a németek meccsein

Történt ugyanis, hogy a hosszabbítás második félidejében, 1-1-es állásnál a hazaiak középpályása, Jamal Musiala megeresztett egy lövést, amely a spanyol tizenhatoson belül Cucurella karjáról vágódott le. Az angol Anthony Taylor játékvezető azonban nem ítélt tizenegyest, a Spanyolország pedig a 119. percben szerzett góllal győzött.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ugyanakkor megvédte Taylort, mondván, a torna előtt kiadott játékvezetői irányelvek szerint Cucurella keze nem volt természetellenes helyzetben, amikor a labdával találkozott. 

A németeket ez nem hatotta meg, a Bild – ezt az újságot elsősorban a foci miatt veszik Németországban – szerint a bíró egyszerűen „elmenekült a tetthelyről”, és nem volt hajlandó leállni vitatkozni a reklamáló játékosokkal. Anthony Taylor mellett a VAR-szobában tevékenykedő Stuart Attwellt is kipécézték, amiért látszólag nem vizsgálta felül az esetet. Az UEFA mindkettejüket megvédte. 

A közvetítés során az sem derült ki, hogy a videóbíró azért nem nézte vissza a szituációt, mert még a kezezés előtt, Thomas Müller passzánál lesen volt a kilépő Niclas Füllkrug. 

Az esetet itt nézheti vissza.

Cucurella az ominózus sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy megérti a németek frusztrációját, majd hozzátette, ha Németország nyert volna, nem beszélnének ennyit arról, hogy kéz volt-e, vagy sem. „Mi is panaszkodhatnánk, hogy miért nem állították ki Toni Kroost” – szúrt oda a spanyol hátvéd.

A németek mindent bevetnek az igazuk bebizonyításáért: 

már több mint háromszázezren aláírtak egy online petíciót, amely kéri, bírói hiba miatt játsszák újra a Spanyolország elleni mérkőzést.

Nem ez volt egyébként az első, hogy az Eb-rendezők meccsén kétes játékvezetői ítélet született: az előző körben egy hasonló helyzetben büntetőt kaptak Dánia ellen. Akkor David Raum beadása pattant meg a visszafele futó dán védő, Joachim Andersen kézfején.

A német–magyar után sokan megjegyezték Danny Makkelie nevét

Számunkra a legfájóbb, hogy a holland Danny Makkelie kétszer sem fújt a sípjába a magyar válogatott ellen a csoportkör második fordulójában: 

A mieink azt az összecsapást 2-0-ra elveszítették, majd később hiába múlták felül Skóciát 1-0-ra emlékezetes körülmények között, mégis kiestek.

A két elődöntőt a németországi Európa-bajnokságon kedden és szerdán rendezik: július 9-én Spanyolország Franciaországgal Münchenben, 10-én Hollandia Angliával Dortmundban találkozik 21 órakor. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.