BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foci-Eb 2024: jelentős állami támogatást kapnak a román akadémiák

Románia miniszterelnöke, Marcel Ciolacu költségvetési támogatást ígért a helyi labdarúgó-akadémiáknak. A kormányfő szerint a román válogatott teljesítménye a németországi foci-Eb-n sokak számára inspiráló volt.

Költségvetési támogatást ígért a román miniszterelnök az utánpótlást nevelő állami és magán labdarúgó-akadémiáknak, a finanszírozást lehetővé tevő memorandumot csütörtöki ülésén fogadta el a kormány. Marcel Ciolacu a kormányülésen azt mondta, hogy a román labdarúgóknak a 2024-es németországi Európa-bajnokságon nyújtott teljesítménye mindenkit lelkesedéssel, nemzeti büszkeséggel töltött el, ezért a kabinet részéről konkrét lépések szükségesek, hogy folyamatossá tudja tenni a nemzeti válogatott utánpótlását a tehetséges fiatalokkal.

Romania U16 v Italy U15 - friendly game
foci-Eb 2024
A román fociakadémiák minden támogatást megkapnak, hogy megtalálják az új Hagit / Fotó: GettyImages

A csütörtöki kormányülésen elfogadott memorandum lehetővé teszi, hogy a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) által készített rangsorolás alapján a költségvetésből megduplázzák azokat az összegeket, amelyeket az FRF vagy a klubok utánpótlás-nevelésre költenek. Az egyetlen feltétel, hogy a támogatás a gyerekek és ifjúsági játékosok felkészítését célozza.

„Szerintem az a sikeres modell a helyes út, amelyet Gica (Gheorghe) Hagi és Gica Popescu ültetett gyakorlatba a Konstancai Labdarúgó Akadémián. A jelenlegi válogatottban sok olyan játékos van, akit ez az akadémia nevelt. Ezt kell felismernünk, és meg kell hajolnunk Hagi előtt, példáját pedig nemzeti szinten is meg kell sokszoroznunk” – jelentette ki a román miniszterelnök.

A válogatott csütörtök hajnalban érkezett vissza Romániába a foci-Eb-ről, miután a keddi nyolcaddöntőben 3-0-ra kikapott Hollandia csapatától. A labdarúgókat és Edward Iordanescu szövetségi kapitányt azonban hősként fogadták a FRF mogosoaiai pályáján összesereglett szurkolók, mivel a csapat Belgiumot, Szlovákiát és Ukrajnát megelőzve első helyen jutott tovább az E csoportból.

Foci-Eb 2024: rasszista botrány Romániában: „Nem Hollandia, hanem a holland gyarmatok ellen játszottunk”

Az élő román legenda nem bírta feldolgozni, hogy Hollandia kiütötte Romániát a legjobb nyolcba kerülésért a foci-Eb-n. Kérdés, hogyan reagálnak a hollandok.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.