BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Párizs 2024: Elnézést kért a kereszténygyalázás miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság

A bibliai jelenetet, amelyben úgynevezett drag queen szereplők és egy meztelen énekes is szerepelt, erős kritikát kapott a politikusoktól és a katolikus egyház tagjaitól egyaránt.

A párizsi olimpia szervezőbizottsága a nyitóünnepségen jelenetekkel nem akart senki érzéseit megsérteni – közölte Anne Deschamps, a szervezőbizottság kommunikációs igazgatója július 28-án.

Az utolsó vacsora jelenete a festményen és az olimpia megnyitója a drag queen előadásban / Forrás: X.com

„Ha valakit megbántottunk, elnézést kérünk” – mondta újságíróknak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) YouTube-csatornáján közvetített tájékoztatón.

Deschamps szerint a szervezőbizottság nem akart tiszteletlenséget tanúsítani a társadalmi csoportokkal szemben, hanem a „társadalom sokszínűségét” igyekezett megünnepelni. A szervezők úgy vélik, hogy ezt elérték – tette hozzá. Mint mondták, a Párizs 2024 szervezői szerint az olimpia megnyitóünnepségének az volt a célja, hogy „elgondolkodást váltson ki”, miközben a globális közönség segítségével népszerűsítse a sokszínűséget és a szabadságjogokat Franciaországban.

A Világgazdaság korábban írta meg, hogy az olimpiai bizottság a játékok kezdete után kevesebb mint 24 órával eltávolította hivatalos YouTube-csatornájáról a nyitóceremóniájáról készült, a kereszténységet gúnyoló drag queeneket ábrázoló videókat. Az előadásban egy félmeztelen kék férfi is előkerült egy nagy tálalótálcáról, amely az olimpia magyarázata szerint a görög Dionüszosz istent ábrázolja. Ez pedig a görögöknél végkép kiütötte a biztosítékot.

A 2024-es nyári olimpia megnyitó ünnepségére Párizsban került sor július 26-án. Az esemény során egy LMBTQ csapat is előadott valamit, ami Leonardo da Vinci „Az utolsó vacsora” című művére hasonlított, amely festmény Jézus Krisztus utolsó vacsoráját ábrázolja a keresztre feszítés előtt. Az előadás során az apostolokat drag gueenek igyekeztek megtestesíteni. A ceremóniát széles körben kritizálták, ma pedig már el is távolították a játékok hivatalos webhelyéről és a YouTube-csatornáról ezt a részletet.

Az olimpia megnyitón egyébként nem ez volt az egyetlen drag queenes jelenet. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.