BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Párizs 2024: ezüstös este – Milák után a férfi kardcsapat is második lett

Kikapott Dél-Koreától a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián összeállítású magyar férfi kardcsapat a párizsi olimpia döntőjében, ezzel megszerezte Magyarország második ezüstérmét a franciaországi ötkarikás játékokon.

Kikapott a címvédő Dél-Koreától 45:41-re a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián összeállítású magyar férfi kardcsapat a párizsi olimpia döntőjében, és ezzel megszerezte Magyarország második ezüstérmét a franciaországi ötkarikás játékokon.

Párizs 2024, férfi kardcsapat
Párizs 2024: bár nagyot küzdött, meg kellett hajolnia a magyar férfi kardcsapatnak Dél-Korea előtt / Fotó: Illyés Tibor

 

Párizs 2024: visszavágtak Milánóért a dél-koreaiak

Az első asszót Szilágyi Áron vívta Park Szangvonnal és szoros ütközetben 5–4-re kikapott, akárcsak utána Rabb Krisztián Oh Szanguktól. Szatmári következett Gu Bon Gillel és továbbra is szoros volt a mérkőzés, amely 9–10-es állásnál rövid időre magakadt. A közönség nagy része egyre hangosabbá vált, majd sokan talpra szökkentek és felhangzott az „allez, les Bleus, allez, les Bleus” -buzdítás: a saját készülékeiken követték, amint Léon Marchand az uszodában lehajrázta Milák Kristófot a 200 méteres pillangóúszás döntőjében.

Néhány pillanattal később folytatódott a párharc, Szatmári 5–3-ra kikapott Gu Bongiltől, így egy kör után 11–15 volt az állás. Rabb, aki az irániak elleni összecsapáson állt be, továbbra is remekelt, Parkkal szemben 6–5-ös eredménnyel, szép tusokat adva csökkentette a hátrányt. Ezt követően Szilágyi a Gu helyére beállt Do Gjongdonggal tartott vívóbemutatót, az 5–5-ös végeredmény úgy alakult ki, hogy Szilágyi kilátástalan helyzetben védett a pást végén, de a videózás bizonyította, hogy pár centivel már lelépett, így a dél-koreaié lett a pont. Szatmári és Oh tovább emelte a színvonalat, rendre látványos parád-riposztból estek a találatok mindkét oldalon. Szatmári 7–5-re nyert, ezzel a második kör után 29–30 állt az eredményjelzőn.

Ezt követően Rabb a hetedik párban nem találta az eredményes akciót a még nála is gyorsabb Do ellen, nem tudott tust adni, így jelentősen nőtt a különbség. Park ellen Szatmári próbált 29–35-ről visszajönni, de egy tussal tovább távolodott az ellenfél. Az egyéniben háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi 33–40-ről kezdte az asszót Oh Szangukkal szemben. Adott három tust, de aztán ugyanezt megtette ellenfele is, bár a harmadikat Szilágyi vitatta, szerinte egyértelmű volt a védés-visszavágás. A parádés végjátékban a magyar klasszis mindent megpróbált, de az ugyancsak világszínvonalon vívó ellenfele nem remegett meg, 41–44-nél be tudta vinni a számukra győzelmet érő tust.

A magyar csapat az elmúlt években három vb-döntőben szenvedett verséget a dél-koreaiaktól, de a negyediken, tavaly, Milánóban le tudta győzni őket. Most az ázsiaiak visszavágtak. 

Ők is tudták, hogy nehéz mérkőzés vár rájuk, minden tusnak nagyon tudtak örülni, és a végén önfeledten ünnepeltek a közönségükkel.

Rabb Krisztián volt a nyerőember

Ami az előzményeket illeti, a magyarok az olaszok 45:38-as legyőzése után 45:43-ra verték az előző körben az amerikaiakat búcsúztató irániakat, míg a dél-koreaiak előbb Kanadát verték meg 45:33-ra, majd a házigazda Franciaországot 45:39-re. 

A legjobb 8 között Olaszországot két vállra fektető Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron trió kezdte az Irán elleni elődöntőt. Menet közben azonban kihasználtuk az cserelehetőségünket, az olaszok ellen nagyon jól vívó Gémesi helyett a folytatásban az élete első olimpiáján szereplő Rabb Krisztián kapott lehetőséget. Ez jó húzásnak bizonyult, a fiatal kardozó mindkét asszóját fölényesen megnyerte, ami nagyon kellett ahhoz, hogy a csapat felálljon a hátrányból és fináléba jusson.

1996 után vívtak ismét olimpiai döntőt magyar férfi kardozók. Legutóbb Atlantában jutottak fináléba a mieink, akkor a Köves Csaba, Szabó Bence és – a válogatottat most edzőként segítő – Navarette József alkotta együttes kikapott az oroszoktól, így ugyancsak ezüstérmes lett.

Mennyi pénz jár az olimpiai ezüstéremért?

A férfi kardcsapat tagjai fejenként 39,27 millió forintot kapnak az olimpiai ezüstéremért. Az életjáradékra ugyanakkor nincs hatással, hány olimpiai bajnoki érme van valakinek, az összeg, amit havonta megkap, fix és elsősorban az aktuális gazdasági helyzet befolyásolja.

A jelenlegi szabályozás szerint az olimpiai dobogósoknak 35 éves koruktól életük végéig részesülnek az életjáradékban. 

Az aranyért járó összeg az előző évi bruttó átlagkeresetnek felel meg, ami 2023-ban 571 200 forint volt.

Az olimpikonok díjazása 2024-ben:

  1. hely: 55 millió forint
  2. hely: 39,27 millió forint
  3. hely: 32,35 millió forint
  4. hely: 23,65 millió forint
  5. hely: 15,73 millió forint
  6. hely: 12,54 millió forint
  7. hely: 6,27 millió forint
  8. hely: 3,08 millió forint

Eredmények:
férfi kard, csapatverseny
negyeddöntő:
Magyarország–Olaszország 45:38
Irán–Egyesült Államok 45:44
Franciaország–Egyiptom 45:41
Koreai Köztársaság–Kanada 45:33
elődöntő:
Magyarország–Irán 45:43
Koreai Köztársaság–Franciaország 45:39
bronzmérkőzés:
Franciaország–Irán 45:25
döntő: 
Koreai Köztársaság–Magyarország 45:41

Párizs 2024: Milák Kristófnak nem sikerült megvédenie a címét – ezüstérmet szerzett

Milák Kristóf második helyen végzett 200 méter pillangóúszásban a párizsi olimpián, amellyel megszerezte Magyarország első ezüstérmét a franciaországi ötkarikás játékokon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.