BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
F1 British Grand Prix 2024

Kiszivárgott: bődületes pénzt kereshet a Forma-1 sztármérnöke

Sajtóinformációk szerint távozik a Formula–1-es Red Bull tervezőmérnöke, és már azt is tudni, hol folytatja. Adrian Newey az Aston Martinnál köthet ki, rengeteg pénzért. Szerződését kedden jelenthetik be a silverstone-i Forma–1-es bázison.

Egybehangzó sajtóinformációk szerint az Aston Martinhoz szerződik a Red Bull tervezőmérnöke. A BBC úgy tudja, Adrian Newey ötéves szerződést írhatott alá évi 30 millió fontos fizetésért cserébe.

F1 British Grand Prix 2024
Forma-1
A Forma–1 legjobb mérnöke az Aston Martinnál folytatja / Fotó: AFP

Forintra átszámolva Newey évente 14 milliárd forintot kereshet új munkahelyén.

A BBC Sport meg nem nevezett forrásra hivatkozva írta azt, hogy 

Newey érkezését szeptember 10-én, kedden jelenthetik be Silverstone-ban. 

A csapat ugyanis erre az időpontra sajtótájékoztatót hívott össze. Az informátor azt is közölte, hogy a 30 millió font tartalmazza a bónuszokat és kiegészítőket is.

Newey jelenleg „munkanélküli”, miután néhány hónappal ezelőtt, 19 év után távozott a Red Bulltól. Az Aston Martinnál márciusban kezdhet.

A BBC Sport megkereste Newey ügynökét, aki nem kívánta kommentálni a híreket. Az Aston Martin pedig úgy felelt, hogy Newey szerződtetése bármelyik istálló előnyére válna, de egyelőre nincs mit bejelenteniük.

Az Aston Martin tulajdonosa, Lawrence Stroll rendkívül sok pénzt fektetett a csapatba az elmúlt időszakban, hogy világbajnoki címet szerezzenek. Még egy új, korszerű gyár építését is finanszírozta, mi több, 2026-tól a Hondával is partnerségre lépnek. Az istállónál még két évig él a kétszeres világbajnok pilóta, a spanyol Fernando Alonso szerződése.

Newey-t a Forma–1 történetének legsikeresebb tervezőmérnökeként tartják számon. 

A Red Bull mellett a McLaren és a Williams istállóknál is dolgozott, pályafutása alatt 25 egyéni kitüntetést nyert.

A BBC Sport azt írta, hogy Newey fiatal és tehetséges mérnökökből álló csapatot kap maga mellé az Aston Martinnál, ám nem ő lesz az egyetlen új arc az Aston Martin szakmai stábjában. Október 1-jén a Mercedestől csatlakozik az istállóhoz Andy Cowell vezérigazgató, 2025-ben pedig műszaki igazgatóként érkezik a Ferraritól Enrico Cardile.

Az Aston Martin jelenleg a konstruktőri tabella ötödik helyén áll, 218 pont lemaradással a negyedik Mercedes mögött.

A Lenovo lett a Forma-1 új globális partnere: jöhet a mesterséges intelligencia és a virtuális valóság

Az F1 és a Lenovo együttműködése olyan technológiai területekre is kiterjed ezután, mint a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság és a fenntarthatóság növelése – ezek nagy valószínűséggel a pilóták edzésében is tükröződnek majd.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.