BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel három évtizede sikerült, most is győzne a Fradi az Anderlecht otthonában

Régi ismerőssel, a huszonkilenc éve a Bajnokok Ligája selejtezőjében már legyőzött Anderlechttel csap össze az UEFA Európa-liga alapszakaszának első fordulójában a Ferencváros labdarúgócsapata. A Fradi ugyan nem mondható a mérkőzés esélyesének, mégis komoly sansza van rá, hogy pontot, pontokat hozzon el az övénél majdnem kétszeres értékű kerettel dolgozó, de gödörben lévő belga együttes otthonából.

A kilencvenes évek meglehetősen sötét és zűrzavaros időszaka nem bővelkedett magyar futballsikerekben, a sorozatos kudarcok és gyenge eredmények közt üdítő kivételt jelentett a Ferencváros Bajnokok Ligája-menetelése az 1995/96-os szezonban, amelynek egyik kulcspillanata volt az Anderlecht elleni selejtezős párharc. Az odavágón Zoran Kuntic góljával 1-0-ra nyertek a zöld-fehérek, a visszavágó az Üllői úton 1-1-el zárult, ami azt jelentette, hogy a Fradi első magyar csapatként bejutott a BL csoportkörébe.

JANSEN, Pascal
Pascal Jansen (középen, felemelt mutatóujjal) magyaráz a játékosoknak a Fradi edzésén / Fotó: MTI / Kovács Tamás

Az egyébként kiváló futballistákkal, többek közt Hajdu Attilával, Simon Tiborral, Vincze Ottóval, Lisztes Krisztiánnal vagy a már emlegetett Kunticcsal felálló Fradi sikere akkor óriási bravúrnak számított, most azonban kijelenthető, hogy a közel harminc évvel ezelőttihez képest jóval közelebb áll riválisához játékerőben a magyar együttes. A papírforma most is a hazaiak győzelmét ígéri, ám nem lenne meglepetés, ha a Fradi ponttal, pontokkal távozna a brüsszeli Lotto Parkból a BL-hez hasonlóan új rendszerű Európa-liga alapszakaszának első fordulójában.

Az FTC tavaly a Konferencia-liga csoportkörében is szembekerült belga riválissal, akkor a Genk elleni párharc mindkét összecsapása döntetlenre végződött. A Ferencváros 1990-ben az UEFA Kupában az Antwerpennel találkozott, idegenben gól nélküli döntetlent ért el, otthon pedig 3-1-re győzött, azaz története során még sosem kapott ki belga csapattól a nemzetközi kupaporondon.

Tizenhétezer néző lehet a lelátókon

A több mint húszezer néző befogadására alkalmas Lotto Parkban előreláthatólag 16-17 ezer drukker, köztük 400-500 ferencvárosi biztatja majd a csapatokat. Az időjárási előrejelzések szerint esős idő várható a következő napokban, a hazaiak tréningje alatt az első 15 percben egymást váltotta a napsütés, a szél, a hideg és az eső, így eléggé kiszámíthatatlan körülményekre kell készülnie a Ferencvárosnak.

Az Anderlecht kerete majdnem a dupláját éri a Fradiénak

A két csapat keretének értékét összevetve egyértelmű a belgák fölénye. A Fradi keretének összértéke 59,3 millió euró, ez a szám az Anderlechtnél 116 millió euró.

A Ferencváros legértékesebb futballistája a Partizantól nemrégiben 3 millióért igazolt Matheus Saldanha, őt 8 millió euróra taksálja a Transfermarkt. A portál szerint 6 millió euró az értéke az izraeli karmesternek, Abu Faninak, 4,5 milliót ér Kristofer Zachariassen, 4-et pedig a mali támadó, Adama Traoré.

Az Anderlechtnél a ma esti meccsről gyermeke születése miatt hiányzó dán szélső, Anders Dreyer áll a lista élén a maga 15 millió eurós értékével, őt követi 12 millióval honfitársa, a középcsatár Kasper Dolberg, aztán jön 10 millióval 19 éves belga tehetség, Mario Stroeykens, de 8,5 millió euróra taksálják az ugyancsak saját nevelésű középpályást, a 23 esztendős Yari Verschaerent is.

Gödörben a belgák, fiatal beugró edző irányít

A fenti számok alapján a belgák lennének a szerda esti meccs esélyesei, a pénz azonban – ahogy az már számtalanszor bebizonyosodott – nem minden.

A 34-szeres bajnok Anderlechtről nehéz lenne állítani, hogy története legszebb napjait éli. Hazája bajnokságát utoljára 2017-ben nyerte meg, és jelenleg sem rózsás a helyzet a klub háza táján.

A Dinamo Minszk ellen megnyert El-selejtezős párharc augusztus 29-én rendezett visszavágója óta lejátszott négy meccsen nyeretlen a gárda, három döntetlen és egy vereség a mérlege, ráadásul háromszor még gólt sem szerzett. Ennek eredményeképpen a múlt héten menesztették posztjáról a dán Brian Riemer vezetőedzőt, aki 2022 decembere óta ült a kispadon.

A helyére ideiglenesen a mindössze 36 éves David Hubert került, és egy Charleroi elleni gól nélküli döntetlennel kezdett. Ezen az összecsapáson az Anderlecht-szurkolók már a klubvezetés ellen is tüntettek, ugyanakkor a Ferencváros elleni meccs egy nemzetközi kupasorozat nyitófordulójában új lendületet adhat a brüsszeli csapatnak.

VÉGH Bence; SALDANHA, Matheus
Matheus Saldanha (balra), a Fradi egyik erőssége, ő a keret legértékesebb játékosa is / Fotó: MTI / Illyés Tibor

A Fradi eközben a holland Pascal Jansen irányításával még százszázalékos a bajnokságban, és a kupában is továbbjutott, ráadásul két mérkőzés után úgy tűnik, hogy az új igazolás, a brazil Matheus Saldanha értékes erősítést jelent, a támadó mérlege két mérkőzésen három gól a zöld-fehérek mezében.

Hubert Tőzséréktől is szerzett információkat a Fradiról

David Hubert az MTI tudósítása szerint a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy korábbi belgiumi magyar csapattársai, Tőzsér Dániel, Köteles László és Tóth Balázs révén sok mindent tud a Ferencvárosról, illetve a zöld-fehérek korábbi középpályásával, Xavier Mercier-vel is beszélt.

David Hubert, az Anderlecht megbízott vezetőedzője / Fotó: MTI / Kovács Tamás

A belga tréner hozzátette, nagyon kevés idejük volt a felkészülésre, elsősorban azt várja csapatától, hogy lépésről lépésre fejlődjenek, nem lehet óriási ugrást várni a teljesítményükben, de tisztában vannak azzal, a játék mely területein kell fejlődniük. 

A szakember kiemelte, az edzőváltás következtében természetesen nincs túl jó mentális állapotban a csapat, de a modern futballban rendkívül gyorsan történik minden, egymást követik a mérkőzések, a játékosoknak pedig a lehető leggyorsabban maguk mögött kell hagyniuk a múltat, és át kell kapcsolniuk fejben.

Hiányzók is nehezítik az FTC dolgát, de felkészült a magyar csapat

Pascal Jansen, a Ferencváros szakvezetője közölte, kielemezték a megbízott vezetőedző, David Hubert eddigi egyetlen mérkőzését, a Charleroi elleni bajnokit, és megpróbálták megtalálni azokat a különbségeket, amelyek a korábbi vezetőedzőt jellemezték. 

Az Anderlechtet korábban irányító Brian Riemerrel már csatázott Jansen, aki még az AZ Alkmaar trénereként búcsúztatta a belga csapatot a Konferencia-liga tavalyi negyeddöntőjében. 

JANSEN, Pascal
Philippe Rommens (balra) és Pascal Jansen, a Ferencváros futballistája és vezetőedzője a keddi sajtótájékoztatón / Fotó: MTI / Kovács Tamás

Jansennek a védelem összeállításával lehetnek gondjai, mivel Raul Gustavo eltiltás, Cebrail Makreckis pedig az MTK elleni örökrangadón elszenvedett fejsérülése miatt nem állhat a rendelkezésére. 

Tapasztalt, jó játékosokkal van tele a keretünk, és maximálisan megbízom azokban, akik helyettük pályára lépnek majd

– nyugtatott meg mindenkit a holland mester.

Philippe Rommens, a Ferencváros belga középpályása profi pályafutása első mérkőzésén játszik majd szülőhazájában, ugyanis azt követően, hogy a Lierse utánpótlásában nevelkedett, Hollandiába igazolt. 

Belgium legnagyobb múltú csapata ellen lépünk majd pályára, nagyon várom az összecsapást. Nekünk játékosoknak, és az edzőnek is különleges motivációt jelent a szezon első főtáblás európai kupameccse

– nyilatkozta a játékos, akinek tetszik a sorozat új lebonyolítási rendszere, hiszen nyolc meccset tudnak játszani az alapszakaszban. 

A találkozó 21 órakor az osztrák Julian Weinberger sípjelére kezdődik, a mérkőzést az M4 Sport, az m4sport.hu, valamint a Nemzeti Sportrádió és a Kossuth rádió is élőben, ingyen, regisztráció nélkül közvetíti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.