BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MotoGP- és Superbike-futam is lesz jövőre Magyarországon

Mind a két versenysorozat több mint harminc év szünet után tér vissza hazánkba. A motorsport szerelmeseit a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya várja a jövő nyáron.

Harminchárom év után, a 2025. augusztus 22–24-i hétvégén tér vissza a MotoGP Magyarországra, ráadásul a következő szezonban a Superbike világbajnokság (World Superbike Championship, WSBK) július 25–27-i állomása is hazánk lesz, 35 év után – derül ki a versenyek szervezője és promótere, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitásfejlesztési Ügynökség közleményéből. A verseny helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, melyen számos fejlesztést hajtanak végre a mezőnyök fogadásáig.

Carmelo Ezpeleta, a MotoGP- és a Superbike-jogtulajdonos Dorna Sports vezérigazgatója méltatta a helyszínt, melyet rendkívül látványosnak nevezett, sőt azt is elmondta, hogy a pálya bemutatkozása történelmi jelentőségű lesz a magyar motorkerékpáros nagydíjak történetében. 

Magyarország nemzetközi hírét is viszik a versenyek

Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt., a versenyek hazai promóterének igazgatósági elnöke pedig kifejezte reményét, hogy a versenyek nemzetközi szinten is hirdetik a hazai mérnöki tudást és szakértelmet, a versenyzőink kiválóságát, hazánk turisztikai komplexitását és persze a fantasztikus vendéglátást és szurkolást.

Magyarországon 1990-ben és 1992-ben tartottak MotoGP-versenyt, míg a Superbike mezőnye 1988 és 1990 között járt hazánkban. 2007-ben Talmácsi Gábor első magyar versenyzőként világbajnoki címet is szerzett a MotoGP 125 köbcentis kategóriájában.

A világbajnok elmondta, hogy a magyarországi MotoGP- és Superbike-futamok megrendezése nem csupán egy-egy nagyszerű sportesemény, hanem lehetőség arra, hogy előrelendítsük a fiatal motorosok karrierjét, fókuszba állítsuk a sportot, és perspektívát adjunk a jövő generációjának. Hozzátette, célja, hogy 

a motorozás ne csak versenysportként, hanem közlekedési eszközként is nagyobb elismerést kapjon az utakon, 

és hozzájáruljon a fiatalok fejlődéséhez, biztonságos közlekedéséhez. 

motogp
A balatonfőkajári versenypálya, ahol a MotoGP- és Superbike-futamok lesznek a jövő nyáron / Fotó: HUMDA

Pár fejleszés még kell a MotoGP- és Superbike-futamhoz

A jelenleg FIA Grade 2 licenccel rendelkező balatonfőkajári pályán néhány kiegészítő munkálatot kell elvégezni ahhoz, hogy megfeleljen a MotoGP-hez szükséges FIM Grade A licenc követelményeinek is, valamint a Superbike-viadalt is tudja fogadni. Olyan stratégiai fejlesztésekről van szó, amelyek célja a MotoGP- és Superbike-futamoknak otthont adó pálya biztonságának növelése.

Walterné Dancsó Adrienn, a Balaton Park Circuit operációs igazgatója pedig büszkeségének adott hangot, hogy ezeknek a rangos viadaloknak a balatonfőkajári pálya adhat otthont, és elmondta, hogy októberben kezdik a szükséges fejlesztések végrehajtását a pályán. A jövő évi magyarországi MotoGP- és Superbike-futamokra várhatóan már idén meg lehet venni a jegyeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.