BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A járvány miatt sem állnak le a Magyar Telekom fejlesztései

A járvány-helyzet, a megnövekedett hálózati forgalom jelentősebb karbantartási költségeket és magasabb összekapcsolásidíj-kifizetéseket, valamint jóval nagyobb távköz­lé­si­adó-fizetési kötelezettséget eredményez. A Magyar Telekom ennek ellenére az eredeti beruházási ütemtervét folytatja.

A Magyar Telekom a pályázaton most elnyert frekvenciákat az 5G-hálózatához, valamint 4G-hálózatának további kapacitásbővítéséhez használja fel. A cég arra törekszik, hogy minél hamarabb hasznosítsa az új frekvenciákat, az első kereskedelmi 5G-szolgáltatását április 9-én el is indította. A szolgáltatás Budapesten a belváros egyes részein, a Telekom Könyves Kálmán körúti székházában és az azzal szomszédos Groupama Arénában, a Puskás Ferenc Stadionban, Zalaegerszeg belvárosában, valamint a zalaegerszegi ZalaZone járműipari tesztpályán érhető el.

A mostani helyzetben nagyon nehéz előre gondolkodni, de terveink szerint az év végére tovább növeljük majd az 5G-s területi lefedettséget, hogy minél több ügyfél számára elérhetővé váljon a mobiltechnológia legújabb generációja

– közölte a Világgazdasággal a Magyar Telekom. A vállalat a kö­zelmúltban több beszállítóval tesztelte az új technológiát. Közülük az Ericsson volt a partner a kereskedelmi 5G-szolgáltatás bevezetésekor az 5G-állomások kiépítésében.

Fotó: AFP

Az Ericssonnal nemrég kötött ötéves szerződés a meglévő rádiós hozzáférési hálózat modernizációjára, valamint 5G-berendezés szállítására vonatkozik. Mindez nem érinti az 5G-maghálózatot, ennek szállítójáról a későbbiekben fognak majd dönteni.

Az 5G arra alkalmas havidíjas díjcsomaggal használható, a Telekom portfóliójában jelenleg hat 5G-képes készülék található, a választék az év végéig bővülni fog több gyártó 5G-képes eszközeivel.

A járványnak a Telekom pénzügyi eredményeire gyakorolt pontos hatása ugyan még bizonytalan, de a szolgáltatások iránti kereslet a pandémia idején is jelentős maradt. A nehezen megbecsülhető gazdasági kilátások ellenére az eredeti beruházási ütemtervét folytatja a Telekom, mivel úgy véli, hogy ez létfontosságú az ország digitalizációjának jövőbeli sikere érdekében.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.