BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gőzerővel dolgoznak a győri Audi önjáró robotjai

Napi 130 kilométer megtételére is képesek az Audi legújabb dolgozói. Az önjáró robotokat már a győri termelésben is beveti az autóipari óriás.

Az Audi Hungaria tavaly novemberben indította el Premium Platform Electric (PPE) elektromos hajtásának sorozatgyártását. A gyártósor termeléséhez szükséges alkatrészeket egy 30 robotból álló flotta szállítja ki három gyártósor számára a váltókomponens megmunkálásánál, a sztátor összeszerelésénél és a hajtásszerelde területén, minden eddiginél nagyobb megfigyelés alatt – ismertette szerdai közleményében a győri autóipari vállalat.

önjáró robot
Audi
Az önjáró robotokat már a győri termelésben is beveti az autóipari óriás / Fotó: Mekli Zoltán / Audi

Kiemelték: a gyártósorhoz az önjáró robotok üzembe helyezése már 2021-ben megkezdődött a gépek funkcionalitásának tesztelésével, melynek során többek között azt vizsgálták, hogy 

  • működnek-e a szenzorok, valamint 
  • megfelelő távolságban állnak-e meg érzékelt akadály esetében.

Az egyik legfontosabb mérföldkő a próbaüzem volt. Ennek keretében a gyártósorok igényét modellezték. Az Audi Hungaria munkatársai csaknem három éven át tesztelték a robotok teljesítményét és kihasználtságát a projekt élesítése előtt.

A PPE motor gyártósorának kiszolgálásában az alkatrészeket szállító robotok jelenleg egy nap alatt összesen 131 kilométert tesznek meg.

A robotflottát megfigyelő szoftver a vállalat munkatársai által hozott új ötletek, megoldások segítségével valósulhatott meg. Ez a program képes visszakövetni és analizálni a történéseket, ezáltal elemezhetővé válik a robotflotta kihasználtsága, rendelkezésre állása és a robotok akkumulátorainak töltöttsége is. Lehetőség van a termelési napok vagy műszakok kiértékelésére is.

A járműipari cég tájékoztatása szerint a PPE hajtások sorozatgyártása tavaly kezdődött meg az Audi Hungariánál. A gyártás a sztátor- és váltókomponens-gyártásból, valamint a meghajtások összeszerelési tevékenységéből tevődik össze.

Ne féljünk a gépektől: a robotkutya lehet az ember igazi legjobb barátja

A robotok már évtizedek óta az életünk részét képezik, de az új, fejlett gépek aggasztják az embereket. A magyar Infuze Robotics ügyvezetője elmondta, hogy van egy ösztönös félelmünk az élőlényekre hasonlító robotoktól, de felhívja rá a figyelmet, hogy ezek a gépek sokkal könnyebbé és biztonságosabbá tehetik az életünket. Körömi János szerint a robotkutyák már köztünk járnak, és a legjobb barátaink lehetnek, ha esélyt adunk nekik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.