BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyáron mindenkinek mélyen a zsebébe kell nyúlnia

A légitársaságok algoritmusai érzékelik a kereslet növekedését és ennek megfelelően felfelé mozgatják az árakat.

A hónapok óta tartó lezárások és az egyre szűkülő légi közlekedési szektor jelentősen megdrágítja az utazások árát – írja a BBC.

Glenn Fogel, a Booking.com vezérigazgatója BBC-nek elmondta, hogy sok légitársaság az utazási korlátozások miatt jelentősen csökkentette a járatok számát. Az óriási kereslet ellenére a bizonytalanság megnehezíti a légitársaságoknak azt, hogy több repülőgépet újra üzembe állítsanak.

Mindenki utazni akar, de az emberek csakis biztonságosan szeretnének elutazni

– tette hozzá.

Európa-szerte tervezik a turizmus újraindítását

Még márciusban vált Európa-szerte szükségessé a határok lezárása az ismételten felfutó koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt. A kontinensen néhány turistaparadicsom már megnyitott, azonban több állam még csak tervezi a turizmusa újraindítását.

John Grant, az OAG globális utazási adatok szolgáltatójának elemzője egyetért abban, hogy a korlátozások enyhítése a reptéri viteldíjakra is hatással lesz. Hozzátette, rövid távon jelentős kereslet robbanás várható,

a légitársaságok algoritmusai érzékelik a kereslet növekedését és ennek megfelelően felfelé mozgatják majd az árakat.

Fotó: Nur Photo / AFP

A Booking.com vezérigazgatója úgy véli, nagyon sokan beszélnek a kormányokban mindenféle szabálytervezetekről, de jelenleg nincs semmi egységes megállapodás a turizmus, az utazási lehetőségek újraindításáról.

„Jó, hogy van oltásom, de hogyan tudom ezt majd igazolni?

Ha az USA-ban kapott kis fehér kártyámat hozom magammal, az akkor elég lesz? Tehát néhány dolgot még pontosítani kellene” – mondta.

Számos lehetőséget vizsgálnak világszerte, köztük a Nemzetközi Légi Közlekedési Szövetség (IATA) útlevél tervezetét is, amelyet számos légitársaság jelenleg is tesztel. Eközben az Európai Unió azon dolgozik, hogy időben elkészüljön egy digitális vakcinaútlevél a nyári időszakra.

Kezdődhet az egyeztetés az oltási útlevélről

Az Európai Parlament csak egy évig érvényes igazolást támogat. Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke szerint a döntés „kulcsfontosságú lépés a szabad és biztonságos nyári utazás elérése felé”.

Az Egyesült Királyságban közben arra figyelmeztetnek, hogy

a vakcinaútlevelek kibocsátása kettéválasztott társadalmat eredményezhet, ahol csak bizonyos csoportok képesek maradéktalanul élni a jogaikkal.

Ezt a veszélyt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is látja, Glenn Foge szerint azonban más lehetőség nincs a biztonságos utazás biztosításához.

Az alternatív megoldás akkor az legyen, hogy senki ne utazzon? Számomra ennek nincs sok értelme

– tette hozzá. Kiemelte azt is, hogy vannak olyan országok, amelyek a beutazókat csakis olyan oltási igazolvánnyal engedik be, amelyek igazolják, hogy a tulajdonosuk sárgaláz ellen be van oltva. „Nincs semmi baj azzal, ha a technológiát felhasználjuk ahhoz, hogy megbizonyosodjunk az utasok védettségéről, és ezáltal segítsük a szektort minél gyorsabban talpra állítani” – mondta Fogel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.