BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hír a fürdőzőknek: új gyógyvizeket engedélyeztettek Magyarországon

Három település termálkútja kapott az idén gyógyvíz minősítést, míg tavaly összesen kilenc gyógyvíz engedélyt adtak ki, ebből kettőt első alkalommal. A gyógyvíz minősítéssel a helyi fürdő még nem lesz gyógyfürdő, de lehet, amennyiben megszerzi az erre szolgáló önálló minősítést is.

Három település termálkútja kapott az idén gyógyvíz minősítést, míg tavaly összesen kilenc gyógyvíz engedélyt adtak ki, ebből kettőt első alkalommal. A gyógyvíz minősítéssel a helyi fürdő még nem lesz gyógyfürdő, de lehet, amennyiben megszerzi az erre szolgáló önálló minősítést is.

Mátészalka, gyógyszürdő, uszoda,
Fotó: Mátészalka Városi Uszoda és Strandfürdő

Tavaly két kút, Kecel és Tiszakécske-Kerekdomb vize került be a gyógyvizes nyilvántartásba újként, továbbá hét másik vizének az engedélyét módosították, illetve megújították. 

Időarányosan hasonló most a helyzet a tavalyihoz, amikor az év egészében kilenc gyógyvízzel bővült az országos lajstrom – összegezte a Termál Online, beszámolva az idei első négy hónap mérlegéről.

Az idén minősítettek egyike a Szatmár Kincse Gyógyvíz, amellyel a Mátészalkai Városi Uszoda és Strandfürdő büszkélkedhet.

Bár teljesen új gyógyvízként került a nyilvántartásba a mátészalkai kút vize, valójában egyszer már megkapta ezt a címet, miután az orvosi vizsgálatok alapján csípő- és térdízületi arthrosisban szenvedő betegeknél, a gerinc, valamint az ízületek degeneratív, kopásos megbetegedéseire, valamint gyulladásos megbetegedésekre is javasolt. 

Erdőfürdő és törökfürdő: régi-új fogásokkal hódít az egészségturizmus

Nyertesként került ki a Covidból az egészségturizmus, a karanténból kiszabadulni vágyó tömegek megszerették és azóta is igénylik a természetközeli programokat, a régi és új típusú wellness-szolgáltatásokat, amelyek között egyre inkább elmosódik a határ.

Idén kapott gyógyvízminősítést Szolnokon a 2-es számú termálkút vize, ez a város negyedik olyan kútja, amelyik minősített gyógyvizet ad. 

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében még két olyan település van, ahol szintén 

négy gyógyvizes kút található: az egyik Berekfürdő, a másik Tiszajenő. Előbbi gyógyfürdőt is üzemeltet, utóbbi vizeit palackozva forgalmazzák. 

Mátészalka és Szolnok mellett idén még a Kiskunhalasi fürdő 4-es számú termálkútja került be újonnan a gyógyvizes lajstromba, ezzel a település második gyógyvizes kútja is minősítetté vált.

A gyógyvíz cím megszerzése miatt egy fürdő még nem lesz gyógyfürdő

– figyelmeztet a szakportál. A gyógyvíz és a gyógyfürdő titulus két teljesen eltérő folyamat során szerezhető meg. Ráadásul – tették hozzá – mindkét címet el is lehet veszíteni, ahogy például Nagykállón történt a gyógyvíz minősítéssel tavaly.

Tavaly összesen kilenc gyógyvíz minősítést adtak ki, ebből hét esetben – a budapesti Lukács és Paskál fürdők kútjánál, valamint két marcali, egy-egy gárdonyi, hódmezővásárhelyi és tiszaújvárosi termálkútnál – korábban meglévő engedélyének módosítása történt.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.