Európa legjobb őszi gasztronómiai ajánlatát Budapesten találják meg a turisták – írja a mértékadó The Sunday Times. A top 25-ös listán Richard Mellor szakíró a kontinens legjobb szeptemberi lehetőségének a nemrég újra nyíló Fricska éttermet tartja, de azért kiemeli a termálfürdőket is, a cikk illusztrációjaként például a Széchenyit.
Mellor kiemeli, hogy a világjárvány idején bezárt Fricska a Londont is megjárt séffel, Koppány Leventével indult újra, a naponta változó étlap a magyar gasztronómiára és a bisztróhangulatra épít. A britek tehát kaptak egy tippet arra, miért érdemes Magyarországra jönni – eközben a német nyugdíjasok száma az utóbbi években azért ugrott meg jelentősen, mert anyagi megfontolásból és a közbiztonság miatt választják hazánkat. Az utóbbi egyébként egy brit férfi döntésében is hangsúlyos szerepet játszott, erről beszélt Orbán Balázsnak, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatójának.
Budapest legendás étterméről, a Fricskáról a Világgazdaság is írt: a Costes Michelin-csillagos séfjével megcélozta, hogy visszaszerezze a Michelin Bib Gourmand minősítését, amellyel még egyetlen budapesti vendéglátóipari egység sem rendelkezik. Ez a legfrissebb Michelin Guide-ban még nem történt meg,
de az újra nyitás után mindössze kilenc héttel már az is bravúrnak számít, hogy az étterem felkerült az ajánlott helyek közé.
„Ez a típusú vendéglátás szerintem hiánycikk, és nem csupán Budapesten, hanem az egész országban” – mondta korábban a Világgazdaságnak Koppány Levente, akinek a prioritása továbbra is Magyarország első Michelin-csillagos étterme, a Costes lesz, a Fricskához séfpatronként csatlakozott.
A Michelin mindenesetre most nem változtatott a magyarországi csillagok számán:
megőrizte két csillagát a Stand és a Platán, és maradt egynél az Essencia, a Borkonyha, a Rumour, a Babel, a Salt, a 42 és az említett Costes.
Az említett, kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand-kategóriában heten szerepelnek: az egri Macok, a balatonfüredi Mór24 és Sparhelt, a balatonszőlősi Casa Christa, a balatonszemesi Kistücsök, az encsi Anyukám Mondta és a pécsi Morzsa.
Ami a The Sunday Times listáját illeti, a Fricskát követi többek között az ausztriai borozás, a vargányavadászat Németországban és az olaszországi gesztenyézés, de a szerző ajánl Srí Lankáról, Mexikóból és Japánból is ételkülönlegességeket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.