BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akkora a hőség Görögországban, hogy lezárták napközben az Akropoliszt

A Földközi-tenger egész térségében extrém meleg van, újabb erdőtüzek tombolnak.

A görög kulturális miniszter szerdán elrendelte, hogy a legforróbb órákban lezárják az ország leghíresebb kulturális nevezetességét, az athéni Akropoliszt, az illetékes hatóságok pedig hőségfigyelmeztetést adtak ki szinte az egész országra.

Hot weather in Athens
A hőség miatt dél és öt óra között nem látogatható az Akropolisz / Fotó: COSTAS BALTAS / ANADOLU / Anadolu via AFP

A meteorológusok előrejelzése szerint ugyanis a következő jó néhány napban is forró afrikai levegő érkezik az ország fölé, az extrém hőség legalább vasárnapig art majd. A csúcshőmérséklet szerdán és csütörtökön elérheti a 43 Celsius-fokot.

Hajnaltól sorban állnak a turisták

Az ABC News tudósítása szerint az Akropolisz dél és délután öt óra között nem látogatható, a helyi önkormányzatok pedig megnyitják a közösség részére a légkondicionált épületeket. Idén már másodszor zárták le a hőség miatt a látványosságot.

Figyelmeztettek mindenkit, hogy lehetőleg ne tartózkodjon a szabadban a legforróbb órákban és gyakran igyon vizet.

A helyi beszámoló szerint a turisták szerdán kora reggel már sorban álltak a Parthenón, vagyis Pallasz Athéné Akropoliszon álló temploma előtt, hogy még a nagy meleg előtt bejussanak, 

a Vöröskereszt aktivistái pedig hűtött vizet és információs szórólapokat osztogattak a tömegnek.

„Beugrottunk, gyorsan megnéztük, most pedig keresünk egy légkondicionált helyet és valami innivalót, hogy élvezzük a napot” – mondta a portál tudósítójának egy amerikai turista Pennsylvaniából. „Nagy a forróság odafönn, tényleg borzasztó. Ha készületlenül érkezik az ember, akkor izzad, mint egy ló” – tette hozzá.

Majdnem egész Görögországra figyelmeztetést adtak ki az extrém hőség miatt/ Fotó:  Aris Oikonomou / AFP

Egy Newcastle-ból érkezett brit turista is gyorsan beállt a sorba, hogy még a déli lezárás előtt megnézhesse a templomot. „Tíz perce értünk csak ide, de iszonyúan melegem van. Tíz perce állunk a napon, de már érzem, hogy megsülök” – panaszkodott.

Olvadozik az egész földközi térség

Hasonló extrém hőség izzasztja a Földközi-tenger más térségeit is. Albániában a kormány módosított a közalkalmazottak munkaidején, hogy megkönnyítse a számukra a közlekedést.

Olaszországban eddig 12 városban volt hőségriasztás, szerdán pedig kiterjesztették még egyre, a szicíliai Palermóra is,

míg csütörtökön várhatóan az ország északi részén található Bolzano is felkerül a listára.

Veronában 35 Celsius-fokot mértek, a parkokban mindenhol bekapcsolták a locsolóberendezéseket, hogy az arra járók lehűthessék magukat. Figyelmeztetik az időseket, hogy maradjanak otthon a legforróbb órákban, és 24 órás segélyvonalat működtetnek a rászorulóknak.

Vizet osztanak a Vöröskereszt aktivistái a turistáknak / Fotó: Aris Oikonomou / AFP

Spanyolországban szerdán 39 fokos hőséget mértek, de az előrejelzések szerint a hét további részében már 44 Celsius-fok lesz.

A hőség szítja az erdőtüzeket is

A forró, száraz idő szítja az erdőtüzeket is, a tűzoltók a földön és a levegőből harcolnak több helyen is a lángokkal Görögországban.

Észak-Macedóniában több tucat tűz ég, amelyek mind az elmúlt 24 órában lobbantak fel, az egyik majdnem harminc kilométeres hosszúságban tombol. Szerbiából, Montenegróból, Horvátországból, Romániából és Törökországból is érkeztek segítségül hívott tűzoltók.

A kormány egy hónapos vészhelyzetet hirdetett, többek között tilos belépni az erdőkbe, hogy megakadályozzák az újabb eseteket.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.