BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sztrájkhullám söpörhet végig Európa repterein – ezekben az országokban lehet újabb káosz

Júliusban több európai ország tömeg- és légi közlekedésében lehetnek fennakadások. Írország, Olaszország, az Egyesült Királyság és Törökország több dolgozói szakszervezete is sztrájkot lengetett be, ha nem tud megegyezni a munkáltatójával. A munkabeszüntetésben pilóták, a repülőterek földi kiszolgálószemélyzete, de a városi tömegközlekedésben dolgozók is részt vehetnek.

Európában rendszeresek a sztrájkok az egészségügyben és a tömegközlekedésben. A munkabeszüntetéseket van, hogy hónapokkal korábban bejelentik, máskor viszont az utolsó pillanatig várnak vele. Tehát utazás előtt mindig érdemes tájékozódni, hogy ne érjen senkit kellemetlen meglepetés a reptéren. Júliusban az alábbi országokban lehetséges a tömegközlekedésben munkabeszüntetés az Euronews szerdai gyűjtése alapján.

Repülő tér kijelző
törölt járatok
Több ország szakszervezete is sztrájkot lengetett be.
Több ország szakszervezete is sztrájkot lengetett be / Fotó: AFP

Olaszországban a földi kiszolgálószemélyzet sztrájkolhat

A dél-európai országban a repülőtéri dolgozók országos munkabeszüntetést terveznek július 5-re, vagyis most péntekre. Az érintett városok közé tartozik Bologna, Crotone, Lamezia Terme, Milánó, Reggio Calabria, Róma és Velence. A reptereken a dolgozók különböző idősávokban sztrájkolnak, de a légi közlekedésben így is várható fennakadás.

Írországban a pilóták folytatják a határozatlan idejű sztrájkot

Az írországi Aer Lingus légitársaság pilótái június 26-án határozatlan idejű sztrájkot kezdtek. Ez azt jelenti, hogy nem dolgoznak a meghatározott munkaidőn kívül, és nem fogadják el a menetrendjük módosítását. A munkabeszüntetés keretében július 7-ig, azaz a hét végéig mintegy 500 járatot töröltek a The Irish Times értesülése alapján.

Az érintett utasokat sms-ben vagy e-mailben értesítik, de ha a légitársaságnál van foglalásuk, a legjobb, ha még az indulás előtt ellenőrzik a járat státuszát. A bértárgyalások ügyében szerdán tartott meghallgatást az ország munkaügyi bírósága.

Az Egyesült Királyságban több munkakörben is sztrájkolhatnak

A Gatwick repülőtéren 300 biztonsági és utaskiszolgáló alkalmazott küzd fizetésemelésért a munkáltatójával. Bejelentették, ha nincs megegyezés, akkor július 12–14. valamint 18–21. között biztos, hogy nem dolgoznak, és más napokra is sztrájkot helyeztek kilátásba. Ez késéseket okozhat a poggyászátvizsgálásban, és az egyéni segítségre szoruló utasokat érintheti.

A glasgow-i és az aberdeeni repülőtereken a szakszervezeti tagok már elsöprő többséggel megszavazták a sztrájkot, ám annak időpontját még nem tudni. Itt főként a biztonsági ellenőrzéseknél lehet fennakadás munkabeszüntetés esetén.

Törökországban a légiforgalmi irányítók már sztrájkolnak

Az antalyai repülőtéren a légiforgalmi irányítók már megkezdték a sztrájkot. Céljuk a fizetések és a munkakörülmények javítása. A forgalomban jelentős járatkésésekre kell számolni, az induló és az érkező oldalon is fennakadás a járatok felét érinti, várhatóan július 14-ig.

A franciaországi sztrájkok akár a párizsi olimpiát is sújthatják

A CGT-RATP szakszervezeti tagok a február 5. és szeptember 9. közötti időszakra lengettek be sztrájk lehetőséget, hogy ezzel is nyomást gyakoroljanak a nagyobb bérek kicsikarása érdekében. A bejelentés érinti az Ile-de-France-i busz- és metróhálózatot, melyeknek kiemelt szerepe lesz az idei nyári olimpiai játékok idején.

A francia szenátus azonban április 9-én elfogadott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az állam számára, hogy évente meghatározott időszakokra betiltsa a közlekedési sztrájkokat, hogy elkerülje a fennakadásokat a nagyszabású események idején. A törvényjavaslat emellett a sztrájkok előzetes bejelentését és a minimális szolgáltatási kötelezettségek bővítését is előírja. A törvényjavaslatot azonban a Nemzetgyűlésnek, a francia parlament alsóházának is el kell fogadnia, hogy érvénybe léphessen. Ez még nem történt meg.

Továbbra is késnek majd a repülők, és erről legkevésbé a légitársaságok tehetnek – állítja a Wizz Air

Zömében a légiirányítás kapacitáshiányai és a sztrájkok okozhatnak majd késéseket, de időjárási és geopolitikai nehézségekre is fel kell készülniük a légitársaságoknak és utasaiknak idén – hangzott el a Wizz Air nyári szezonnyitó sajtótájékoztatóján, ahol azt is közölték, hogy a Magyarországról induló járatok esetében idén 25 százalékkal kevesebb a késés, és két év alatt 72 százalékkal kevesebb a járattörlés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.