BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
People walking in St Mark’s Square are seen in Venice, Italy, on February 2nd, 2024. St Mark’s Square in Venice is the main public square, surrounded by iconic landmarks making it a historic and cultural centerpiece with stunning Venetian architecture. (Photo by Lorenzo Di Cola/NurPhoto) (Photo by Lorenzo Di Cola / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Vigyázat, Velencébe utazók, kétszázezer forintra is megbüntethetnek

Az olasz város korábban már belépő szedésével is igyekezett mérsékelni a városba érkező turisták számát. A tömegturizmus visszaszorítása érdekében Velence az óriási óceánjárók kikötését sem engedélyezi évek óta.

Újabb lépéssel küzdene a tömegturizmus ellen Velence, így a turistacsoportok létszámát 25 főre korlátoznák csütörtöktől, és megtiltanák azt is, hogy az idegenvezetők hangosbeszélőt használjanak. Mindez a busszal vagy sétahajóval érkező turistacsoportokat is távol tarthatja az olasz várostól, bár az utóbbiak kikötését már három éve tiltják a városban.

People walking in St Mark’s Square are seen in Venice, Italy, on February 2nd, 2024. St Mark’s Square in Venice is the main public square, surrounded by iconic landmarks making it a historic and cultural centerpiece with stunning Venetian architecture. (Photo by Lorenzo Di Cola/NurPhoto) (Photo by Lorenzo Di Cola / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Velence
Turisták a velencei Szent Márk téren / Fotó: AFP

A helyi hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy szeretnék megőrizni a város lakóinak a békességét. 

A szabályok megsértői 25–500 euró (közel 10 ezer–200 ezer forint) közötti bírságra számíthatnak.

Az intézkedést eredetileg már júniusban be akarták vezetni, ám végül augusztusig vártak az életbe léptetésével. A korlátozások a városközpont mellett Murano, Burano és Torcello szigetet érintik – írja a The Guardian.

Velence belépővel is próbálkozott már

Velence áprilisban napi öteurós belépőt is bevezetett a turisták számára, kísérleti jelleggel 29 napra, ami alig pár nap alatt közel egymillió eurós bevételt hozott a városnak. Az intézkedést árgus szemmel figyelték más európai városok is, melyeket elárasztottak a turisták az elmúlt években.

A turistacsoportokra vonatkozó korlátozásoknál nem kell számolni a kétévesnél fiatalabb gyerekekkel, és mentesülnek a diákok és az oktatási célból a városba látogatók is.

Tömegturizmustól szenved Európa, és ez a magyar nyaralókat is érinti

Olyan sok turista érkezik Európa egyes részeire, hogy a helyiek nyomására a döntéshozók korlátozzák az odalátogatók számát. A tömegturizmus elleni eszköz lehet például, hogy a turistákat külön díj megfizetésére kötelezik, mint Görögországban, de korlátozhatják a vendégéjszakák számát is, mint például Amszterdamban.

MFB ESG
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.