BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felmondták a Dunaferrnél a kollektív szerződést

Újfajta bérezés várható az ISD Dunaferrnél, a jelenlegi szabályokat rögzítő kollektív szerződést ma felmondta a társaság vezetése.

Az ISD Dunaferr teljeskörűen felmondta a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetséggel és a Dunaferr Ifjúsági Szervezettel kötött kollektív szerződését. A lépést meg fogják erősíteni a leánytársaságok részéről a társasági függelékekre vonatkozó felmondások – áll a Jevgenyij Tanhiljevics cégvezető aláírásával született azon levélben, amelyet a DUOL tett közzé.

A levélből kiderül, hogy

a kollektív szerződés a felmondási idő lejártával, tehát a mai naptól (augusztus 14.) számított 6 hónap elteltével szűnik meg.

Addig semmilyen, a munkavállalókat érintő változás nem történik. Az ezt követő időszakra nézve a munkáltató a jelenlegi kollektív szerződés előírásainak megfelelően már a felmondólevélben indítványozta az új kollektív szerződésről indítandó tárgyalások megkezdését. Ám, ha „szakszervezeti oldalról nem változik a felmondásra vezető magatartás”, és emiatt kevés lesz az esély a megállapodásra, a munkáltató, ha kell, egyoldalú intézkedéssel fogja fenntartani a Dunaferr és a csoport kollektív szerződésének hatálya alá tartozók juttatási rendszerét.

Fotó: MTI

Mivel a cél a működés és a munkahelyek fenntartása, a levél szerint olyan rendszert kell kialakítani, amely a munkáltató és a munkavállaló érdekeit is védi, és minden irányban képes alkalmazkodni a piac változásaihoz. Így például, miközben a bérek jelentősen nőttek a csoportnál az elmúlt években, a differenciálás egyelőre kismértékű, de a hatékony munkavégzést díjazó rendszer még hiányzik a Dunaferrnél.

A Dunaferr egyelőre nem tette közzé a 2019-es eredményeit.

Egy évvel korábban még nyereséges volt, bár a 10,8 milliárd forintos adózott eredménye elmaradt a 2017-es 18,2 milliárdtól. A vasmű ugyanakkor 2018 végén csaknem 17 milliárd forinttal maradt adósa a szállítóinak, 10,1 milliárddal többel, mint 2017 végén.

A társaság vezetése ez év februárjában megállapodott a szakszervezetekkel az idei béremelésekről és szociális juttatásokról, a menedzsment pedig visszavonta a 2019 októberében bejelentett, 350 főt érintő, csoportos létszámcsökkentési szándékát. A megállapodás szerint az alapbéremelés két részből állt: május 1-től alanyi jogon 3,4 százalékos, majd július 1-től újabb 6,8 százalékos emelés járt.

Az utóbbiból 3,4 százalékot szintén alanyi jogon kapnak az érintettek, a béren kívüli juttatások pedig az éves átlagos béremelés mértékével nőnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.