BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ne dőljön be a netes gyógymódoknak

Napjainkban Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött terüle­teinek, a lakosság mintegy 20 százaléka szenved az allergia miatt, ezért olyan parlagfű elleni monitorozó rendszeren dolgozik a Magyar Allergia Szövetség, amellyel állítólag sokkal hatékonyabb lehet a probléma kezelése.

Már javában tart az idei parlagfűszezon, ami több százezer allergiás ember életét nehezíti meg Magyarországon. A jellegzetes, de személytől függően változó mértékben jelentkező tünetek enyhítésére többféle eljárás is létezik, fontos azonban tudni, hogy vannak egyértelműen kerülendő módszerek is. Az utóbbiakról szóló javallatok általában hozzá nem értő emberek által, illetve a neten terjednek.

Az egyik ilyen hamis gyógymód lényege, hogy az allergiát­ magával a parlagfűvel, annak teaként való rendszeres fogyasztásával lehet megszüntetni, mintegy hozzászoktatva a szervezetet.

Nékám Kristóf allergológus, a Magyar Allergia Szövetség elnöke a közrádió Napközben című műsorában azt mondta, szomorú, hogy ezt újra és újra elhíresztelik, egy ilyen terápiának semmiféle jótékony hatása nincs.

Vannak azonban hasznos javallatok is, az egyik – a gyógyszeres kezelések mellett – az allergénspecifikus immun­terápia, ami csak látszólag rokon a parlagfű fogyasztásának kerülendő gyakorlatával. A terápia lényege, hogy ugyanazokat a fehérjéket használják fel a gyógyításhoz, amelyek a pollen­érzékeny személyben a túlzott és felesleges immun­reakciót kiváltják.

Az allergizáló anyagot azonban más időben, más mennyiségben és más úton adagolják a páciensnek, mint ahogy az természetes módon, szezonálisan bejut a szervezetbe, illetve lecsapódik a légutakban, a tüdő- és orrnyálkahártyán. Az ellenőrzött adagolással az immun­rendszer visszavezethető a normális állapotba, miután az egyébként veszélytelen anyagokra nem ad túlzott, allergiás reakciót.

A belgyógyász a Kossuth rádió műsorában arról is beszélt, hogy a parlagfű pollenjei meglévő betegségeket is súlyosbíthatnak, például az asztmát. Megjegyezte, hogy augusztusban és szeptemberben az allergiagyógyszerek forgalma akár megháromszorozódhat az őszi és téli időszakhoz képest.

A különféle allergiák hatékony visszaszorításához, illetve kezeléséhez Nékám Kristóf szerint rendszerszerűen kellene fellépnie az egészségügynek, mert nemcsak a pollenek, hanem az emberi tevékenység okozta környezetszennyezés is hozzájárul a problémához. Hozzátette, elkezdtek kidolgozni egy ilyen rendszert, de még nagyon sok embernek a részvétele kellene ahhoz, hogy pontosan tudni lehessen, hol, mikor, hogyan kell fellépni a parlagfű okozta problémák ellen.

A napokban már tüneteket okozhat a parlagfű

A következő napokban várhatóan országszerte emelkedni fog a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben: helyenként, elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén, már a tüneteket okozó közepes szintet is elérheti – állt a tisztiorvosi Facebook-oldalon hétfő délután.

Az Országos Közegészségügyi Központ Környezet-egészségügyi Igazgatóságának közleménye szerint a csalánfélék pollenje is ismét sokfelé magas koncentrációban lehet jelen. Emellett a kültéri allergén gombák spóraszáma is közepes-magas lehet, helyenként a nagyon magas szintet is elérheti.

A libatopfélék és a kenderfélék virágporának mennyisége általában szintén alacsony, bár esetenként közepes is lehet. A pázsitfűfélék, az útifű és az üröm pollenkoncentrációja túlnyomórészt alacsony marad. Előfordulhat még a levegőben a lórom, a kevésbé jelentős allergének közül pedig a hárs, a fenyőfélék, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a pillangósvirágúak pollenje is – közli a tisztiorvosi Facebook-oldal, jelezve: a polleninformáció megtalálható a http://oki.antsz.hu oldalon.

Milliós bírság

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy hónapja jelentette be, hogy júliustól megkezdődik a parlagfüves területek ellenőrzése, és a kiszabható bírság a fertőzött terület nagyságától függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.