BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
cafeteria

Mivel járhat a cafeteria megadóztatása?

A kormány a cafeteriakedvezményeket jelentősen megnyírbálná, így az étkezési jegyet és az üdülési csekket, ha kedvezményesen is, de megadóztatná. Az érintett szolgáltatók, érdekképviseletek véleményét közöljük a tervezett változtatásokról.
2009.03.20., péntek 00:00

Emmanuel Malan. Az Accor Services Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Jelentős kiesés. „A legutóbbi felmérések, amelyeket a vállalatok körében végeztünk, azt mutatják, hogy a munkáltatóknak csaknem a fele biztosan megszüntetné az étkezési utalványt mint munkáltatói szolgáltatást, ha megszűnik az adómentessége. A béren kívüli juttatások ugyanis adminisztrációval járnak, amelyet a cégek adómentesség híján nem szívesen vállalnak. A vállalatok másik része – amely továbbra is kiváltaná alkalmazottainak az étkezési hozzájárulást – a munkavállalókra terhelné az adót. Ez azt jelenti, hogy annyival kevesebb étkezési utalványt kapnak kézhez. Becsléseink szerint a jelenleg 200-250 milliárd forintos utalványpiacon – a kormány tervezetének elfogadásával és életbelépésével – mintegy 100 milliárd forint vásárlóerő tűnne el.”

Szatmáry Kristóf. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Fejlesztés kellene. „Nem támogatjuk a cafeteria-rendszer leépítését és az adókötelezettség bevezetését, mert szakmailag megalapozatlannak és elfogadhatatlannak tartjuk. A javaslat ellen az összes szakmai szervezet együttesen fel is lépett, így bízunk benne, hogy az Országgyűlés nem fogadja el. A tervezet káros a hazai vállalkozásoknak, több ezer ember munkahelyét veszélyezteti. Az adóztatás bevezetése súlyos csapás lenne az egyébként is nagy gondban lévő hazai vendéglátó- és szállodaipar számára egyaránt. A több bevétel több munkahelyet is teremt, így inkább a rendszer továbbfejlesztését, valamilyen további elem beiktatását támogatjuk. Fontos piacvédelmi és patrióta gazdaságpolitikai eszközről van szó, mert ezeket a juttatásokat mindenképpen Magyarországon költenék el.”

Antalffy Gábor. A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének ügyvezető elnöke. Kegyelemdöfés . „Nagy csapás lenne a vendéglátósokra, ha megadóztatná az állam az üdülési csekket, illetve az étkezési jegyet. A kisebb vállalkozások mára ugyanis gyakorlatilag nem kapnak forgóeszközhitelt a bankoktól, és ezek a pénzhelyettesítő eszközök jelentik nekik az árbevételhez jutás jelentős részét. Az utalványok minden gazdasági szereplő számára hasznosak: a munkavállalóknak azért, mert növelik a jövedelmüket, a munkáltatóknak azért, mert olcsóbb számukra, mint a béremelés, az államnak pedig azért, mert a használatuk fehéríti a gazdaságot, és így többlet-adóbevételt eredményez. Nem mellesleg az idegenforgalomban nem érintett vidéki vendéglátósok jelentős részét már csak az utalványok által generált forgalom tartja életben, ezek megadóztatása sokuk számára a kegyelemdöfést jelentené.”

Hülvely István. A Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója. Statikus számítás. „Az üdülési csekk és az étkezési utalványok megadóztatása nem hoz többletbevételt az állam kasszájába. A cégek vagy megszüntetnék a juttatást, vagy nettó összeget adnának a munkavállalóiknak. A végeredmény ugyanaz: a felhasználóknál és a beváltóhelyeknél jelentős bevételkiesés. A Hunguest Hotels szállodáiban a forgalom átlagosan 10-15 százalékát adja az üdülési csekk, ennek elvesztése behozhatatlan lenne a jelenlegi körülmények között. Még akkor is, ha igazán csak jövőre éreztetné hatását. Úgy vélem, a kormány számítása statikus és nem tükröz valós eredményt. Nem számolnak azokkal a munkahelyekkel sem, amelyeket az utalványpiac teremt és tart fenn. Ezek megszűnésével ugyanis éppen hogy bevételektől esik el az állam.”

Németh István. A Magyar Fürdőszövetség elnöke. Szűkebb használat. „A belföldi turizmus elmúlt években tapasztalható fellendülése egyértelműen az üdülési csekknek köszönhető: a 350 hazai fürdőben ma már húszmillió vendég fordul meg évente, többségük magyar. A csekk megadóztatásával elveszne az utazásokat motiváló tényező. Az egyeztetéseken a fürdőszövetség javasolta a döntéshozóknak, hogy szűkítsék az üdülési csekk felhasználási körét úgy, hogy kizárólag turisztikai célra lehessen igénybe venni. A csekk ugyanis jelentős áfatartalmú, amely így nemcsak a szolgáltatói, hanem közvetlenül az állami oldalon is bevételként jelenik meg. Az étkezési jegyek tekintetében javasoltuk, hogy legalább a melegétel-utalványoknál maradjon meg az adómentesség, hiszen ezeket kivétel nélkül a vendéglátóhelyeken váltották be.”

Világgazdaság-->

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.