BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
kórházfinanszírozás

"150 kórházat egy tízmilliós ország közpénzekből nem tud fenntartani"

Véget ért a huzavona a kórházvédők és a hatalom képviselői között. A kormány kénytelen-kelletlen engedett: csaknem megduplázta a gyógyítók által a lerongyolódott kórházak számára követelt 25 milliárdos többletforrást.
2009.10.15., csütörtök 05:00

Lehet valami igazság abban, hogy az évről évre menetrendszerűen kirobbanó egészségügyi csetepaté az ágazatban túlzottan eluralkodott és rosszul értelmezett „demokrácia” következménye. Az önkormányzatok például – tisztelet a kivételnek –, akár szükség van a tulajdonukban lévő intézményre, akár nincs, ragaszkodnak hozzá. Tudják persze, hogy 150 kórházat egy tízmilliós ország közpénzekből nem tud fenntartani, de úgy vélik: zárják be inkább a szomszédos intézményt. Az önkényes kórházkarcsúsításba pedig már nem egy miniszter bukott bele. A közpénzből finanszírozott ellátási csomag pontos meghatározásától is úgy félnek a kormányok, mint ördög a tömjénfüsttől.

Az államnak kell hát rendet vágnia, hiszen alkotmányos joga és kötelessége polgárai testi-lelki egészségének a megóvása – mondják mind többen. A rendcsinálás persze nem államosítás. De megköveteli az egészségügy központi tervezését és szervezését, irányítását, a gyógyítás, a gyógyítók megtépázott rangjának, a betegek elveszett bizalmának a visszaadását.

Az egészségügy és a nemzetgazdaság
Világgazdaság XIX. egészségügyi konferencia
2009. október 29.

Nehéz műtét lesz, de nincs vesztegetni való idő. Az egészségügy nagyon beteg. Nem engedhető meg, hogy végképp ledöntse lábáról a pénztelenség és a pazarlás együtteséből fakadó erkölcsi nyomorúság.

A gazdasági válság jó alkalom lehet a közmegegyezésre, a szükségletekhez igazodó egészségügyi intézményrendszer kialakítására. A konszolidált egészségügy vonzóbb lesz a magántőkének is, amire égető szüksége van. Így akár középtávon megváltozhat az ágazat közmegítélése. És elfogadják a tényt: az egészségügy, az egészségipar nyomorúságos állapotában is nagyobb hasznot ad a nemzetgazdaságnak, mint amennyit kihasít a közös kasszából.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.