BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
reform

A biztonság ára

Hosszú évek óta várnak már a magánnyugdíjpénztárak arra a törvénytervezetre, amely most került az Országgyűlés elé, és amely végre hatékonyan működő, tőkeerős tulajdonosokkal rendelkező cégekké alakítaná a jelenleg a tagság tulajdonában lévő intézményeket. A törvénytervezet végre elkészült, a piaci szereplők pedig alapvetően elégedettek a benne foglaltakkal.
2009.11.05., csütörtök 05:00

A tagok például kifejezetten jól járhatnak a reformmal – állítják legalábbis a nagyobb pénztárak –, hiszen egy tőkeerős cégben sokkal nagyobb biztonságban van a hosszú évtizedeken át gyűjtögetett, majd járadék formájában kifizetendő vagyonuk, mint egy szövetkezeti formában működő kasszában. További biztonságot nyújthat nekik, hogy a részvénytársasági formában működő cégnek lesz végre valódi tulajdonosa, akit felelőssé lehet tenni a döntésekért.

A tulajdonosi jogok elvesztéséért pedig feltehetően kevesen sírnak majd, hiszen a tagok ezeket a legtöbb pénztárnál valójában eddig sem gyakorolhatták. Az esetenként több százezres létszámú tagság bajosan vehetett volna részt a közgyűléseken, és a szavazataik összeszámlálása sem lett volna egyszerű.

A közgyűléseket ennek ellenére meg kellett tartani, a pénztárak pedig kifejezetten örülnek annak, hogy erre a jövőben nem lesz már szükség. Ez ugyanis nagymértékben megkönnyíti majd a befektetési és más fontos döntések meghozatalát, s az intézmények rugalmasabban reagálhatnak a piaci változásokra.
Áldozatokkal is járhat azonban a rendszer reformja. Az már most világosan látható, hogy a kisebb, pénzügyi intézményi háttérrel nem rendelkező kasszák korántsem biztos, hogy képesek lesznek a törvényi előírásoknak megfelelően átalakulni, ezért megszűnhetnek, vagy kénytelenek lesznek beolvadni egy másik pénztárba.

Az így koncentrálódó piac pedig a verseny szűkülését is hozhatja majd.

A nagyobb biztonságért azonban ez elfogadható ár.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.