BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Veres

Mr. Veres in London

2010.01.25., hétfő 05:00

Veres János a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) alelnöke lehet. A Népszabadság értesülése szerint ugyanis a kormányfő – korábbi érdemei miatt – a szocialisták kijáróemberét jelöli erre a posztra. Nincs abban semmi szokatlan, hogy egy párt megjutalmazza a kádereit. Veres János neve hallatán mégis zavarba jön az ember. Olyan érzés lesz rajta úrrá, mint amikor véletlenül rátéved egy televíziós csatorna kibeszélő show-jára: kínjában mosolyog.

Vonatkoztassunk el most a volt pénzügyminiszter gyenge nyelvtudásától és önértékelési problémáitól. Veres János elsősorban azért rossz jelölt, mert 2006 előtt tevékeny szerepet vállalt abban a gátlástalan költségvetési ámokfutásban, amely miatt Magyarország hiteltelenné vált, és az Európai Unió szégyenpadjára került. Ezen még az utóbb ugyancsak általa végrehajtott felemás „válságkezelés” sem szépít.

Bajnai Gordon persze vélheti úgy, hogy a mostani kompromisszummal csak a még nagyobb szégyent, Veres uniós biztosi jelölését kerülte el. És igaza is van. Az azonban kétségbeejtő, hogy a magyarországi politikai pártok milyen kicsinyes, belterjes és provinciális alapon küldik embereiket felelős nemzetközi pozíciókba – gondoljunk csak az Európai Parlamentbe nemrég megválasztott képviselőink közül jó néhánynak a kiábrándító teljesítményére. Ne csodálkozzunk hát, ha egyre több kínos mosollyal találkozunk majd külföldön.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.