BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Vona támadás

Enfant terrible: Vona Gábor - A Jobbik, a közös torzszülött

Nyikorog a magyar választási rendszer. A rendszerváltás hajnalán talán még indokolható, mára viszont idejétmúlt megkötések (kopogtatócédula, területilista-állítás) kétségtelenül teremtenek egyfajta stabilitást, de nehézkessé teszik a kisebb pártok megkapaszkodását, versenyét.
2010.03.08., hétfő 05:00

Persze sokan mondhatják, hogy a Jobbiknak sikerült új erőként megerősödnie. Valóban. Csakhogy – amellett, hogy nem ismerjük ennek a finanszírozási hátterét – a radikális jobboldal felívelése épp a választók agresszív elitellenességéből, a fennálló rend durva elutasításából táplálkozik. Normális párbeszéddel, tisztább közélettel, előrelátó gazdaságpolitikával és a romaintegráció felgyorsításával mindez elkerülhető lett volna.

A közös torzszülött most a választások favoritjának számító Fidesz számára okozza a legnagyobb fejfájást. Úgy tűnik, nem jött be az a taktika, amely a sziklaszilárd elhatárolódás helyett a kokettálással igyekezett kifogni a szelet a szélsőségesek vitorlájából.

A Fidesz és sajtója most látványos offenzívát indított Vona Gábor Jobbik-elnök ellen. Kicsit megkéstek vele. Vajon még mindig kedélyes polgári akciónak tűnik például a Parlament körüli kordonbontás? Vajon nem lett volna-e bölcsebb már 2006-ban is távolabbra szervezni az október 23-i ünnepséget?

A stabil többség (netán a kétharmad) így is összejöhet a Fidesznek. De jóval nehezebb lesz élnie vele egy radikális, destruktív ellenzékkel a hátában.

GCs -->

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.